Dolar 32,4733
Euro 34,9494
Altın 2.436,73
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 20°C

CUMHURİYET TARİHİNİN İDAM EDİLEN TEK GENERALİ!

CUMHURİYET TARİHİNİN İDAM EDİLEN TEK GENERALİ!
13 Mart 2017 12:46 | Son Güncellenme: 13 Mart 2017 12:53
CUMHURİYET tarihine “idam edilen tek general” olarak geçen Erzurumlu Dadaş Rūşdi Paşa’ya, itibarının yeniden iade edilmesi gerektiği belirtildi. Erzurum’da, 28 Şubat’a kadar adı bir ilkokulda yaşatılan ve “İzmir Suikasti’ne karıştığı” iddiasıyla idam edilen Rüşdi Paşa’nın isminin yine bir okula veya parka verilmesinin, yaşanan haksızlığı telafi etmesi anlamında önemli olduğu bildirildi.
Mahallebaşı taraflarındaki Rüşdi Paşa İlkokulu’nu çoğu insanın rahatlıkla hatırlayabileceğini belirten Tarihçi ve Yazar Muzaffer Taşyürek, konuyla ilgili olarak erzurumdanhaberler.com’a yaptığı değerlendirmede, şu görüşlere yer verdi:
O BİR ERZURUM MEBUSUYDU

“- Rüşdi Paşa, Kazımkarabekir Paşa’nın öncū birliklerinin başında İstanbulkapı’dan şehre giren komutandır. Erzurum Kongresi sürecinde, Hasankale’deki birliklerin başında, asker olarak Mustafa Kemal Paşa’ya destek olmuştur. Meclis’te, Erzurum mebusu olarak aktif rol oynamış, çalışmalar yapmıştır. Adı İzmir suikastine karıştığı için, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy ve Hūseyin Avni Ulaş gibi isimlerle beraber yargılanmış, idama mahkum edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa’ya yazdığı mektuplarda, isminin kullanıldığını ifade etmişse de, sonuç değişmemiştir. Karar kesinleşince kendisinin asker olması nedeniyle idam edilmemesini ve kurşuna dizilmesini istemiş, ne yazık ki, bu arzusu yerine getirilmemiştir.

Cumhuriyet tarihinin idam edilerek hayatına son verilen tek generalidir. 28 Şubat’tan önce ismi Erzurum’da bir okulda yaşatılıyordu. Sonradan kaldırıldı. Aile fertlerinden bir bölümü halen daha Erzurum’da bulunan Dadaş Rüşdi’ye itibarının iade edilmesi, yaşanan talihsizliğin giderilmesi adına manen önemli olacaktır.” erzhaber
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.