Dolar 32,5245
Euro 34,8905
Altın 2.435,28
BİST 9.752,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 21°C

ALYILMAZ HOCA’DAN TURİZM REÇETESİ

ALYILMAZ HOCA’DAN TURİZM REÇETESİ
18 Eylül 2019 12:55

ERZURUM üzerine yaptığı inceleme ve araştırmaları özetlediği  “Tarih, Bilim, Kültür ve Sanat Şehri Erzurum’un İmarı ve Kalkınması İçin Öneriler” başlıklı çalışmasına turizme önemli bir yer ayıran Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, kentin bir kültür ve turizm envanterinin çıkartılmasının şart olduğunu kaydetti.

Erzurum’un,” Çin’den (Xian’dan) başlayıp tali kollarıyla Afrika kıtasına kadar uzanan tarihîİpek Yolu’nun en önemli kavşaklarından biri üzerinde bulunduğuna” işaret eden Cengiz Alyılmaz, şehre değişik tarihlerde ve farklı milletlerden tüccarların kervanlarla mallarını getirip pazarladıkları ve dağıtımını yaptıklarını kaleme aldığı çalışmasında, görüşlerini şöyle devam ettirdi:

İŞTE ÖNERİLER

“- Erzurum, Anadolu’daki en önemli ‘Gümrük Merkezleri’nden biri olmuştur. Şehrin bu işlevini yeniden yerine getirebilmesi için Erzurum’da Kafkasya, İran ve Orta Asya ülkelerinin mallarını rahatlıkla pazarlayabilecekleri ve Avrupa Ülkeleri’ne yönlendirebilecekleri fuar alanları oluşturulmalı; anılan bölge ülkelerinin Erzurum’da konsolosluklar açmaları teşvik edilmeli; Erzurum’dan Türk Cumhuriyetleri’ne ve İpek Yolu ile bağlantısı bulunan ülkelere ve şehirlere tarifeli uçak seferleri düzenlenmelidir.

ÇALIŞMALAR YARIM KALDI

Erzurum’un coğrafi bilgi sistemi (CBS) oluşturulmalı; Erzurum’daki anıtların, yazıtların, kültür ve uygarlık eserlerinin envanterleri çıkarılmalı; dünyadaki “akıllı kentler” örnek alınarak Erzurum’un bu kentler arasında yer alabilmesi için ivedilikle çalışmalara başlanmalıdır. [Bu hususta Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Erzurum Valiliği’nin katılımlarıyla (Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ.’nin girişimleriyle) 2015 yılında çok kapsamlı bir proje başlatılmış; projede önemli mesafe kaydedilmiş; ancak daha sonra maddî kaynak bulunamadığı gerekçesiyle proje çalışmaları sürdürülememiştir. Bu projenin hayata geçirilmesi Erzurum’un imarı, çağdaş görünüm kazanması, kalkınması ve tanıtılması bakımından büyük önem taşımaktadır]

TABYALAR KENT MÜZESİ HALİNE GETİRİLMELİ

Ulu Cami ve Erzurum Kalesi başta olmak üzere tarihî camiler, Tabyalar, Üç Kümbetler,Abdurrahman Gazi, Habip Baba, Dumlu Baba, Duman Baba vd. tarihî defin alanları, türbeler, ziyaretgâhlar ve tarihî mekânlar hem bölge halkı hem de yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Bu mekânlarla ilgili turizme yönelik faaliyetlerin organize bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak için ilgili kurum ve kuruluşlarla ve akademisyenlerle istişare toplantıları düzenlenmelidir.

Tabyaların son teknolojilerle (lidar) taramaları yapılmalı; bu tarihî mekânlar geride kalan süreçte (savaşlar yüzünden) bünyelerinde barındırdıkları mühimmatlardan arındırıldıktan ve restorasyonu ve konservasyonları yapıldıktan sonra ‘Kent Müzesi’ olarak düzenlenmeli, teleferik sistemi ile Palandöken Dağı ile irtibatlandırılmalı ve dağ turizminin parçası hâline getirilmelidir.

TURİST-HALK BULUŞMASI SAĞLANMALIDIR

Turistler üzerinde olumsuz etki bırakan; kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılan veya yıkılamayan metruk yapılarla ilgili gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı; çirkin yapılaşmanın önüne geçilmeli; Cumhuriyet Caddesi’ndeki binaların cepheleri iyileştirilmelidir.

Medreselerin, kervansarayların, hanların ve hamamların eski görüntüsüne ve işlevine kavuşturulması sağlanmalıdır.

Dağ / kayak turizmi canlandırılıp iyileştirilmeli; kaplıca turizmi cazip hâlegetirilmelidir.

Erzurum’da cirit ve atlı sporların yanında diğer geleneksel Türk sporlarına da (güreş, okçuluk…) önem verilmeli; Türk dünyası müzik ve folklor şölenleri düzenlenmelidir.

Kışın kayak yapmak amacıyla Palandöken Kayak Merkezi’ne gelen turistlerin şehre inmeleri, halkla ve şehir esnafı ile buluşabilmeleri için fırsat sağlanmalı; yazın turistlerin ilçe ve köylerdeki tarihî, turistik mekânları da ziyaret edebilmelerinin önü açılmalıdır. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.