Dolar 32,3849
Euro 35,0576
Altın 2.326,64
BİST 9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C

AMAN ÇİN MALI MALZEMELERDEN UZAK DURUN!

AMAN ÇİN MALI MALZEMELERDEN UZAK DURUN!
23 Şubat 2017 14:46

ÇİN malı ucuz kırtasiye kanser yapıyor, kanserojen’den kurtulan kırtasiye malzemeleri ise el yakıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın harekete geçirdiği uzmanlar sayesinde ortaya çıktı ki, Çin malı kırtasiye ürünleri kanserojen etkisi çok fazla boyalar içeriyor.

Yapılan kontroller ve tahlillerde yüksek oranda kanser yapıcı kimyasallar içeren kalemler çocuklarımızı hasta ediyorlar. Bakanlığın aldığı bir kararla tüm bu tür ürünler toplatılarak geldiği ülke olan Çin’e gönderiliyorlar.

ÜRÜNLERİN YÜZDE 50’Sİ SAĞLIKSIZ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tekstil, hazır giyim, kırtasiye ve çocuk bakım ürünlerinde bulunan azo boyarlar, alev geciktiriciler ve fitalatlar konusunda getirdiği sınırlamalar, fiyatların yüzde 20-25 oranında artmasına sebep oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2011 yılında yaptığı denetimlerde kırtasiye ürünlerinin yüzde 50’sinin sağlıksız olduğu belirlendi.

Bunun üzerine ‘Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ’ yayınladı.

Tebliğ ile boya kalemi, keçeli kalem, okul çantası ve çocuk giysisi gibi pek çok üründe 6 adet fitalatın kullanımına sınırlama getirildi. Giyim eşyaları, ayakkabı ve okul çantalarında kanserojen etkiye sahip azo boyar maddelerin 30 mg/kg limitinin üzerinde kullanımı yasaklandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, denetimlerde kırtasiye ürünlerinde ortaya çıkan üzücü durumu ortadan kaldırmak için çalıştıklarını söyledi.

2011 yılında bin 219 firma ve 44 bin 423 ürünün denetlendiğini anlatan Bakan Yazıcı, 87 firmanın mevzuata aykırı ürün piyasaya sürdüğünün belirlendiğini, ilgili firmaların cezalandırıldığını kaydetti.

Denetimlerin okulların başlamasına kısa süre kala sıkı bir şekilde sürdüğünün altını çizdi.

TSE ve CE BELGESİ ARAYIN
Bakanlığın kırtasiye malzemelerine getirdiği standart fiyatların artmasına sebep oldu.

Uyarıda bulunan uzmanlar, markasız, boyalı, plastik baskılı, Solvent içeren yapıştırıcı ve TSE belgesi bulunmayan hiçbir ürünü geleceğinizi emanet ettiğiniz çocuklarınıza almayınız.

Bu tür ürünleri özellikle çocuklar kullandığı için ağzına alıp, belki yutmaları nedeniyle hastalık kapma riski daha fazla.

Bu nedenle ürünlerde belli kriterleri arayın.

Özellikle AB sertifikasyon onayı ‘CE’ belgesi ve TSE belgesi olmayan ürünleri almayın.

Paylaşım: Vehip Atalay Kitapsarayı-Erzurum

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.