Dolar 32,5939
Euro 34,7885
Altın 2.416,65
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 22°C

ASIL İSMİ İSMAİL’Dİ, FAKİRULLAH MAHLASIYDI…

ASIL İSMİ İSMAİL’Dİ, FAKİRULLAH MAHLASIYDI…
21 Ekim 2019 08:43

HASANKALE‘ye bağlı Çöğender Köyü’nde yaşadığı için, “Çöğenderli” lakabıyla anılan, döneminin İslam alimlerinden Hacı Salih Efendi’nin, kendisi gibi alim olan ve dün tedavi gördüğü hastanede son nefesini veren Nakşibendi Şeyhi Hacı İsmail Fakirullah Bilgin’in yarın (22 Ekim) Narmanlı Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Çöğender Köyü’ne götürüleceği ve orada, babasının bulunduğu türbeye defnedileceği öğrenildi.

Uzun yıllar Fakirullah Hoca’nın “gönüllü” olarak hizmetinde bulunan, Erzurum’un önemli değerlerinden birisi olan Hami Akbaba, asıl ismi “İsmail” olan hocası için, “O bir gönül adamı, yeri doldurulamayacak bir insandı. Fakirullah ismi değil, mahlasıydı” diye konuştu.

“Alvarlı Efe” olarak bilinen Muhammed Lütfi Efendi’nin yakın dostu da olan ve toplumun hemen tüm kesimleri tarafından “Fakirullah” diye adlandırılan 9 çocuk babası İsmail Bilgin’in, ahlak güzeli bir insan olduğunu belirten Hami Akbaba, “Hocam kimseyi kırmamaya, incitmemeye azami gayret gösterir, dinin emir ve buyruklarını da kuralına uygun şekilde yerine getirmeye gayret gösterirdi” hatırlatması yaptı.

YILLARCA İSTANBUL’DA GÖREV YAPTI

Erzurum kültürünün değerli taşlarından birisi olan, okuduğu şiirlerle hafızalarda derin izler bırakan emekli eğitimci Hami Akbaba, uzun yıllar İstanbul’da, Eyüp Sultan başta olmak üzere Yeni Cami ve Şehzadebaşı’nda vaizhanlık yapan, daha sonra da Erzurum’a dönen ve irşad görevini Çöğender’den sürdüren İsmail Fakirullah Efendi ile yaşadığı küçük bir anıyı şöyle anlattı:

30 YILDIR YANLIŞ OKUYOR,SES ÇIKARTIYOR MUYUZ?

“- Bir yerde dini sohbetler yapılıyor, arada bir de gazelhanlar gazel okuyor. Gazelhanlardan birisi, bir gazelin sözlerini yanlış okuyunca, salonda bulunan bir başka hoca, ‘sözler öyle değil, böyle’ diyerek gazelhanı uyardı. Fakirullah Hoca, kulağıma eğilerek, ‘ne diyor?’ diye sordu, ben de ‘Hocam, gazelhan yanlış okuyormuş, düzelttirdi’ deyince, ‘E o 30 yıldan beri yanlış okuyor, biz ses çıkartmıyoruz. Oldu mu şimdi!’ diyerek sevecenliğini bize hissettirdi.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.