Dolar 32,3290
Euro 35,0728
Altın 2.298,20
BİST 9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

AŞKALE DAĞLARI’NDA DUVARA TOSLAYAN TARİH

AŞKALE DAĞLARI’NDA DUVARA TOSLAYAN TARİH
30 Eylül 2019 20:52 | Son Güncellenme: 1 Ekim 2019 07:21

“ERZURUM tarihi kaç yıllık, kadim şehrin geçmişi hangi çağa kadar gidiyor?” sorusu, sade vatandaş açısından bir anlam ifade etmese de, meraklılarını, tarihçileri ve kültür insanlarını çok yakından ilgilendiriyor.

Sorunun cevabını bulabilmek için araştırmalar yapan, kazılar gerçekleştiren ve elde ettikleri bulgulara dayanarak birtakım değerler ortaya koyan bilim insanları, arkeologlar ve sanat tarihçilerinin çalışmalarını altüst edecek bulgulara Aşkale’nin dağlarında rastlandı. erzurumdanhaberler.com olarak biz de objektifimizi bu önemli olayı resmetmek için çevirdik, dolayısıyla az bulunabilecek bir olaya, bir tarihi gelişmeye heyecanla tanıklık ettik.

DUVARA TOSLAYAN TARİH

Önceki yıllarda 2 bin yılı Milattan Önce (M. Ö.), iki bin yılı da Milattan Sonra’sı (M.S.) olmak üzere toplam 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu söylenen ve yazılan, sonraki yıllarda bilgileri revize edilen ve “Milattan Önce 4 bin 700’lere kadar gidiyor” denilmeye başlanılan Erzurum’un tarihi, bu defa da Aşkale Dağları’nda duvara tosladı.

CİDDİYE ALINMAMIŞ

Varlıkları ilk olarak 6-7 yıl kadar önce sosyal medyada duyurulan, bu tür konulara ilgi duyan Eğitimci, Araştırmacı Ömer Faruk Kızılkaya tarafından ilk olarak fotoğraflarıyla gündeme taşınan, ancak dönemin kültür işiyle ilgilenen insanlarının, sudan bahanelerle incelemeye dahi alma ihtiyacı hissetmediği kaya bulgularını yerinde görmek ve incelemek amacıyla, Aşkale Dağları’na Aziziye Belediyesi Taş Eserleri Müzesi Koordinatörü Oğuzhan Türk ile birlikte günübirlik bir gezi düzenleyen Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç’e, erzurumdanhaberler.com olarak biz de eşlik ettik.

YAZILITAŞ OLARAK BİLİNİYOR

İsmi saklı tutulan köyde, muhtar heyetinden Ömer Polat’ı da yanlarına alan Genç ve Türk, yöre insanı tarafından “Yazılıtaş” olarak adlandırılan, oldukça dik ve yüksek bir tepenin doruk noktasına yürüyerek tırmandılar.

MİDYEYE BENZER BİR YAPI

Midyeyi andıran ağzı yarı açık, yumuşak dokulu bir kayalıkta bulunan çizimleri inceleyen Hüsnü Genç ve Oğuzhan Türk, çok önemli bir bulguya dokunuyor olmanın heyecanını birlikte yaşadılar. Kaya üzerinde değişik geometrik şekiller, stilistlik insan figürleri ve dağ keçisi ayak izleri ile tamgalar tespit ettiklerini belirten Müze Müdürü Hüsnü Genç, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

NEOLİTİK ÇAĞ KALINTISI

“- Erzurum tarihini değiştiren bir bulgu ile karşı karşıyayız. Daha önceki yıllarda, M.Ö. 4 bin 700’lere, yani Kalkolitik Dönem’e inen Erzurum Tarihi, bu keşifle Neolitik Çağ’a kadar gitmiş oldu. Mevcut kayanın altında, çok dar alana sıkışmış duvarlarda tespit ettiğimiz çizimler, Milattan Önce en az 8 bin yıla ait tarihi bulgularla karşı karşıya olduğumuzu bize hissettirdi. Yani Erzurum Tarihi için ’10 bin yıl öncesine dayanıyor’ rahatlıkla diyebiliriz. Bu bölgeyi koruma altına aldıracak, gerekli değerlendirmelerimizi ivedilikle yaptıktan sonra harekete geçeceğiz.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.