Dolar 32,5971
Euro 34,8409
Altın 2.495,63
BİST 9.471,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

AŞKALE’NİN SIR DOLU KAYALARI

AŞKALE’NİN SIR DOLU KAYALARI
27 Nisan 2019 07:26 | Son Güncellenme: 27 Nisan 2019 07:29

AŞKALE‘ye bağlı bir köyde bulunan, üzerinde farklı çizim ve şekillerin bulunduğu kaya gizemini korurken, bu kayanın şimdiye kadar bilimsel anlamda incelemeye alınmamış olması, garip karşılanıyor. Kayanın varlığından ilgili birimleri haberdar eden, fototoğraflarını çeken ve kendi bakış açısından hareketle bir değerlendirme yapan eğitimci, aynı zamanda da arkeoloji öğrencisi Ömer Faruk Kızılkaya, “Fotoğrafları gösterdiğimiz bilim insanları, arkeolog ve sanat tarihçiler, bu kayanın ve bulunduğu bölgenin mutlaka bilimsel amaçlı incelemeye tabi tutulması gerektiğini söylüyorlar” dedi.

Yaklaşık 5 yıl kadar önce, sosyal medyada yapılan paylaşımlarla kayaların varlığından haberdar olduğunu ve hemen harekete geçtiğini belirten Ömer Faruk Kızılkaya, ilk iş olarak Erzurum Müze Müdürlüğü’ne giderek durumdan yetkilileri haberdar ettiğini, daha sonra da Aşkale Jandarma Komutanlığı’nı telefonla arayarak kendilerini bilgilendirdiğini söyledi. Zaman içinde kayanın varlığından birkaç bilim insanına da bilgi aktardığını bildiren Kızılkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILSIN

“- Kayanın varlığından haberdar olduğumuz günden bugüne hayli zaman geçti. İlgilileri haberdar etmiş, bilgilendirmiştik. Durum ne merkezdeydi, bilmiyorduk. Geçen yıl kayalık bölgeye gittik, köylülerle görüştük, yeni fotoğraflar çektik. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, bizim girişimlerimiz sonrasında ilgili birimlere yazılar yazmış, duyuru yapmış ama bir sonuç çıkmamış. Kayanın üzerinde bulunan şekillerin çocuklar ve çobanlar tarafından çizildiği söyleniyor. ama tüm bu değerlendirmeler, fotoğraflara bakılarak yapılıyor. Yani kimse merak edip de yerine gidip, inceleme yapmıyor. Biz, şekilleri, Van’ın Başet bölgesinde tespit edilen 4-6 bin yıllık yazıtlarla karşılaştırdık, benzerlikler olduğunu gördük.

Yine Orta Asya’da bulunan kaya şekilleriyle de örtüşen tarafları var. Aziziye Belediyesi Taş eserleri Müzesi Koordinatörü OğuzhanTürk ile birlikte konuyu yakın takibimize almış durumdayız. Bu bölgede ciddi bir inceleme ve bilimsel çalışma yapılması taraftarıyız. ortaya çok ilginç sonuçlar çıkacağını hem tahmin, hem ümit ediyoruz. Avrupa’da bulunan benzer kalıntılar, koruma altına alınmış. Eğer burada da öğle bir değer var ise o değerler çok fazla yıpranmadan, kırılıp, dökülmeden koruma altına alınmış olur.” erzhaber

YORUMLAR

  1. Fatih aktürk dedi ki:

    Merhaba
    Ülkemizdeki vurdum duymazlık peşin hükmetme bu alanda dahada kendini hissettiriyor.
    Oysaki yerinde saha çalışması ile bu ve buna benzer alanlar ülke mirasına katkı sağlayacaktır.