Dolar 32,5752
Euro 35,0138
Altın 2.432,68
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 20°C

ATATÜRK ANITI BAKIN NE HALE GELDİ

ATATÜRK ANITI BAKIN NE HALE GELDİ
9 Temmuz 2020 21:11 | Son Güncellenme: 9 Temmuz 2020 21:13

ERZURUM‘un sembol eserlerinden, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından tescil edilmiş Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı’nın siyah, soba boyasını andırır bir malzemeyle boyanması görenleri şaşkına çevirdi.

BU KADAR DA OLMAZ

Cumhuriyet, Paşalar, Hastaneler ve Yönetim Caddeleri’nin kesişme noktasında bulunan, Erzurum Kongresi’nin 46. yıldönümü nedeniyle 23 Temmuz 1965’te törenle açılan Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı’nın “temizlik” adı altında siyah boya ile boyanması, çoğu kişiye “bu kadar da olmaz, olamaz” dedirtti.

ANIT ÖZELLİĞİNİ KAYBETTİ

Bronz bir malzemeden yapılan rölyef ve anıta özelliğini kaybettiren boya işi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nu ayaklandırdı.

Anıtın siyah bir boya ile boyandığı haberi üzerine harekete geçen kurul üyelerinin, tescilli esere kimin, neden ve hangi hakla müdahale ettiğinin araştırılmasını istedikleri öğrenildi.

İZİN ALINMALIYDI

Tescilli bir esere, ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınarak müdahalede bulunulabileceğini ve asla boyama işleminin yapılamayacağını belirten ilgililer, işin mahkemeye kadar varabileceğini kaydettiler.

1965 YILINDA, TEMMUZ AYINDA AÇILDI

isteataturk.com sitesinde yer alan bilgilere göre, aslen Nevşehir’li olan Mimar Hakkı Armutlu (1912 – 2006) tarafından yapılan Atatürk Anıtı, meydandaki havuzun kenarında 2.00 x 13.50 m. ölçüsünde bir kaide üzerinde bulunmaktadır.

Bu kaidede Atatürk’ün Erzurum Kongresi’nde 54 delegeye yaptığı konuşmayı açıklayan kabartma bir rölyef yapılmıştır.

Bunun üzerine de Atatürk’ün 3,50 m. yüksekliğinde bir heykeli oturtulmuştur.

Bu heykelde Atatürk askeri üniforması ile bir elinde kılıç tutarken, diğer elinde de Sevr Antlaşması’nı buruşturmaktadır. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.