Dolar 32,5471
Euro 34,8914
Altın 2.432,91
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 21°C

AYAZPAŞA’DA KUR’AN SESLERİ YANKILANIYOR

AYAZPAŞA’DA KUR’AN SESLERİ YANKILANIYOR
30 Aralık 2018 10:37 | Son Güncellenme: 30 Aralık 2018 10:48

ERZURUM’UN yaklaşık 500 yıllık geleneği (486’ncı yıl) Bir Bir Hatimler, başta Ayazpaşa olmak üzere, tüm camilerde okunmaya devam ediyor. Geceyarısı yataklarından doğrulan, hava şartlarına aldırış etmeden Ayazpaşa Cami’nin yolunu tutan insanlar, gün ışıyıncaya kadar Kur’an okuyor, sonrasında da bir önemli görevi yerine getirmiş olmanın huzur ve rahatlığı içinde dağılıyorlar.

Önceki yıllara oranla cami cemaatinin sayısında azalma olsa da, Bin Bir Hatimler’e Ayazpaşa evsahipliği yapmayı sürdürüyor.

GÜN GÜN ÇETELE TUTULUYOR

Önemli bir geleneğin hakkıyla yerine getirilmesi anlamında azami titizliğin gösterildiği Ayazpaşa’da Bin Bir Hatimler’in 486’ncı yılı, İl Özel İdare Müdürlüğü’nün emekli yöneticilerinden 77 yaşındaki Abdülhamit Turan ile emekli Din Dersi Öğretmeni İbrahim Keleşoğlu’nun koordinesinde devam ediyor.

Gecenin karanlığında, gerek araçlarıyla, gerek yürüyerek yollara düşen insanlar, Bin Bir Hatimler’in kalbinin attığı, “idare merkezi” niteliğindeki Ayazpaşa Camii’nde bir araya geliyor ve gün ışıyıncaya kadar Kur’an okuyorlar. İbrahim Keleşoğlu hocanın çetelesini tuttuğu hatimler, gün gün kayıtlara geçiriliyor.

PAZAR SABAHI 44 HATİM

Pazar sabahı (30 Aralık) 28’i Ayazpaşa’da, 16’sı da diğer camilerde olmak üzere toplam 44 hatimin okunduğu Ayazpaşa’da yaşanan coşku ve heyecan, 486 yıldan beri sürüyor.

Erzurum ile özdeşleşen bir gelenek olan ve Tuzcu (Dutçu) Köyü’nde yaşayan, mezarı da aynı köy sınırları içindeki bir yüksek tepe üzerinde bulunan Pir Ali Baba tarafından başlatılan Bin Bir Hatimler’in bu yılki duası, her zaman olduğu gibi, yine Ulu Cami’de yapılacak.

Ulu Cami’ye alternatif bir uygulamanın, camide yapılacak dua töreninde çok önce bu yıl MNG Alışveriş Merkezi’nde yapılacak olmasının yaşattığı üzüntü, Ayazpaşa Cami cemaatinde de kendini hissettiriyor.

MNG’YE TEPKİLER SÜRÜYOR

Halkın gösterdiği tepkiyi doğal karşıladıklarını belirten müftülük görevlileri, “Bizim de yapılmasını uygun bulmadığımız böylesi bir etkinliğe müdahale etme yetkimiz bulunmuyor. Dolayısıyla sosyal medyada kurumumuzun hedef alınarak eleştirilmesi doğru değil. Bin Bir Hatimler, Erzurum halkının önemli bir değeridir. Dolayısıyla halka rağmen, halkın malı olan bir değerin reklam amaçlı kullanılmasını biz de doğru bulmuyoruz. Bin Bir Hatimler’in duaları, Ulu Cami’de 19 Ocak’ta erkeklere, 20 Ocak’ta da kadınlara yönelik olarak yapılacak. Bu anlamda adres bellidir. Alışveriş merkezindeki etkinliği benimsemeyenler, orada o gün, o saatte bulunmayarak, gerekli mesajı gerekli yerlere vermiş olurlar. Yoksa özellikle de sosyal medyada hakarete varan değerlendirme ve yorumları doğru bulmuyoruz. Amacını aşan eleştirilerle bir yere varmak da mümkün olmaz” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.