Dolar 32,3505
Euro 35,1028
Altın 2.309,84
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

AYAZPAŞA’DA SEHER ÇAYI VE ZAHMETLİ İKRAM

AYAZPAŞA’DA SEHER ÇAYI VE ZAHMETLİ İKRAM
6 Ocak 2020 04:36 | Son Güncellenme: 6 Ocak 2020 04:44

ERZURUM‘un “muhteşem geleneği” olarak belleklerde yer edinen Bin Bir Hatimler’in okunması Ayazpaşa dahil 50’ye yakın camide tüm hızı ve coşkusuyla sürüyor.

Gecenin yarısında yataklarından doğrulan ve Ayazpaşa Cami’nin yolunu tutan Kur’an sevdalılarına, sabah namazı sonrası cami çıkışında çeşitli ikramlar yapılıyor.

Kimi gün yakındaki lokantaya çorba içmeye davet edilen cami cemaatine, kimi zaman da çıkışta, cami önünde çay, simit, poğaça ikram ediliyor.

KİMLİKLER BELLİ DEĞİL

Kim ya da kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen, açıklanmayan cami önündeki pasta-çay ikramı, özellikle verilen hizmetin zorluğu açısından dikkat çekiyor.

Gecenin yarısında, herkesin yatağında uyduğu saatlerde yola düşen Kur’an sevdalılarına, hiçbir reklam beklentisi veya arayışı içine girmeden hizmet vermeyi düşleyen gönlü zengin insanlar da hemen aynı saatlerde kolları sıvayarak çalışmaya başlıyorlar.

Sabah namazı sonrasına yetişmesi için, devasa büyüklükteki semaveri yakan, çayı demleyen, kasalar dolusu simit, poğaça türü yiyecekleri caminin önüne, sabahın o soğuğunda yığan gönül erleri, bir ücret talep etmeksizin, sadece dua karşılığında ikramda bulunuyorlar.

ZENGİN-YOKSUL HERKES ALIYOR

Camiden çıkan zengin-yoksul her kişinin, seve seve kabul ettiği ikram, karla kaplı bahçede ayaküstü, sabah kahvaltısı niyetine tüketiliyor.

İnsanlar arasındaki sevgiyi, hoşgörüyü, dayanışmayı, paylaşma duygusu ve sevincini ateşleyen bu tür davranışların, camide okunan hatimler kadar önemli olduğunu belirten vatandaşlar, “Hiçbir beklenti olmaksızın, sadece Allah’ın rızasını gözeterek yapılan bu tür ikramlar belki karın da doyurmuyor ama, bir muhabbetin, bir sevgi ortamının oluşmasına neden oluyor. Çoğu insanın yatağında mışıl mışıl uyuduğu saatlerde Ayazpaşa Camii’nde bir muhteşem sevgi çemberi oluşuyor, güzellikler yaşanıyor. Erzurum da bu güzellikler sayesinde kültür ve medeniyet şehri olarak anılıyor. Böylesi muhteşem bir manzarayı dünyanın hiçbir yerinde kimse göremez, illa Erzurum’a gelmek, görmek ve yaşamak gerekir. Erzurum, farkını bu yönüyle ortaya koyuyor” diyorlar. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.