Dolar 32,5154
Euro 34,8500
Altın 2.429,09
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

BAKANLIK HES ZULMÜNE GEÇİT VERMEDİ

BAKANLIK HES ZULMÜNE GEÇİT VERMEDİ
3 Ocak 2018 17:36

UZUNDERE halkını ayaklandıran Çayaşan Regülatörü HES Faaliyeti’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçit vermedi.

Ülkemizin “turizm cenneti” olma yolunda emin adımlarla ilerleyen merkezlerinden biri olan, “Sakin Şehir (Cittaslow)” unvanlı Uzundere’ye hayat veren Tortum Çayı üzerinde hidroelektrik santrali yapılması için başlatılan çalışma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevreci Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden “vize” alamadı.

HALK BÜYÜK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Tortum Çayı’nın hem ilçe halkı açısından son derece önemli olduğunu, bu çay üzerine yapılacak bir HES projesinin hangi şart altında olursa olsun doğal hayatı da olumsuz yönde etkileyeceğini belirten ilçe halkı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu projeye geçit vermemesini istemişlerdi.

Halkı bilgilendirmek amacıyla HES’i yapacak olan Van Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş yetkilileri tarafından düzenlenen ikna toplantısında ayaklanan Uzundereliler, “Biz, ilçemizin can damarı niteliğindeki Tortum Çayı üzerinde HES yapılmasını istemiyoruz ki, kalkmış siz bir de bizi bilgilendirmeye çalışıyorsunuz” demiş, ardından da salonu terk etmişlerdi.

Uzundere halkından yükselen tepkilere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kayıtsız kalmadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevreci Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından Uzundere Kaymakamlığı’na gönderilen yazıda özetle şu görüşlere yer verildi:

SÜREÇ SONLANDIRILDI

“Bilindiği üzere; 25.11.2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 4. fıkrasında ‘Bu yönetmelik hükümlerine göre, karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır.’ hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, ilgi görüş bakanlığımızca dikkate alınmış olup, ‘Çayaşan Regülatörü ve HES (24,98 MWm/24,24 MWe) kırma-eleme yıkama tesisi ve hazır beton santralleri ile malzeme ocakları’ projesinin ÇED süreci sonlandırılmıştır.”

Bakanlığın, Uzundere’nin geleceğini tehlikeye sokan HES projesine geçit vermemesi, ilçe halkı arasında bayram sevinci yaşattı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.