Dolar 32,3715
Euro 35,0331
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

BEN ERZURUMLU’YUM!

BEN ERZURUMLU’YUM!
28 Temmuz 2019 09:42

SORMAK gerekirse eğer…

“Bumemlekette doğan, sevgili Mücahit Himoğlu hocamın ifadesiyle, atasının, dedesinin mezarı bu topraklarda bulunan, şehrin öz kültürüyle yoğrulmuş, biçim almış kim Erzurumlu değil ki!”

***

Erzurumlu olmak demek, Erzurum Konfederasyonu (ERKON) Başkanı Ali Murat Alatepe’nin ifadesiyle, “hayata 1-0 önde başlamak” demektir.

***

Bu ayrıcalığı, şüpheniz olmasın her insan çeşitli kereler yaşamış, karşısındaki insanların hoş sözlerini duydukça keyiflenmiş, şehri önemli bir değer haline getiren ecdadı ile mutlaka övünmüş, o güzel insanları rahmetle anmaktan da geri durmamıştır.

***

Erzurum bir değerdir, bir markadır, bir özel ve güzel şehirdir!

***

Bu güzel ve özellikli şehir, bugünlerde, cumhuriyetin temellerinin atıldığı, ülkenin bağımsızlığına uzanan yolun temel taşlarının döşendiği tarihi Erzurum Kongresi’nin 100’üncü yılını kutluyor.

***

İzninizle iddialı bir değerlendirme yapmak istiyor ve diyorum ki:

“Alın Erzurum Kongresi’ni bir kenara, 23 Temmuz 1919’da o müthiş kararların hiç alınmadığını varsayın! Geriye bu ülkeden yana ne kalır?”

***

Böylesi özel tarihler, örneğin doğum günleri, örneğin kurtuluş bayramları, örneğin ölüm yıldönümleri, örneğin düğün tarihleri bir şekliyle hatırlanır, ya anılır ya da kutlanır.

***

Erzurum Kongresi’nin uzun yıllardan beri “sıradan” sayılabilecek etkinliklerle geçiştirildiği herkes tarafından biliniyor.

***

İnsan doğal olarak, 100’üncü yılın çok daha farklı ve etkin kutlamalarla, o günün ruhunu hatırlatma ve yaşatma adına yapılmasını gönülden arzu ediyor/du!

***

“Kutlamalar çok daha değişik etkinlik ve zengin bir içerikle yapılabilirdi” denilebilir, ama “hiçbir şey yapılmadı” asla denilemez.

Böyle bir yargıya varmak, bu iş için kafa yoranlara, emek harcayanlara, gayret gösterenlere elbet haksızlık olur, ayıp olur, insafsızlık olur.

***

Ben, izniniz olursa içerikten daha çok, etkinliklerin anlatımı ve tanıtımı noktasında neler yapıldığına bakarak bir değerlendirme yapmak istiyorum!

***

Kutlama adına yapılması gereken ne varsa iyi-kötü bir şekliyle düşünülmüş, ama işin medya ve iletişim ayağı ile sekretarya biriminin oluşturulması konusu ne yazık ki, ihmal edilmiş, çok da ciddiye alınmamış, belki de akla getirilmemiş!

***

Halbu ki, etkinlikler başlamadan hayli zaman önce bir sekreterya birimi oluşturulmalı, 100’üncü yıl kutlamalarının tanıtılacağı Facebook, Instagram, YouTube sayfaları açılmalı, Twitter ve akla gelebilecek diğer iletişim araçlarıyla her türlü haber, fotoğraf ve video anında, günü gününe insanlara ulaştırılmalı, yapılacak haberler gazete, haber ajansı ve radyo-televizyon kanallarına sıcağı sıcağına servis yapılmalıydı.

***

İşin en başında bu konular akla gelmeli, geniş bir medya ağı, “gönüllülük esası”na göre mutlak surette kurulmalıydı.

***

“Gazeteci ve haber” dendiğinde, insanın aklına ister istemez Erzurum’da faal olan iki gazeteciler cemiyeti geliyor.

***

Gidin konuşun, sohbet edin; başta başkanları olmak üzere yöneticilerinin hemen hepsi, “Ber Erzurumlu’yum” der, kimseye sıra vermezler.

***

Ancak iş icraate, tanıtıma, yazıp-çizmeye geldiğinde…

“Arama beni, yerim seni!”

***

Bu nasıl Erzurumluluk’tur ki, size ihtiyaç duyulan hiçbir işinde yoksunuz!

Sizler nasıl gazeteci, nasıl cemiyet yöneticilerisiniz ki, sizlerin yapması gereken işleri, ERVAK Başkanı Erdal Güzel‘in yapmasını, onun paylaşımları ile kamuoyunu aydınlatmasını içinize sindirebildiniz?

***

Erdal Güzel, eli kalem tutan, düşünen, üreten birisidir, ama bir gazeteci, bir haberci kesinlikle değildir.

***

Sağolsun, kendisi paylaşımları ile toplumu sosyal ağlar üzerinden bilgilendirmeye çalışmış, aynı zamanda da gazeteci geçinenlerin, habercilerin ve kümelendikleri gazeteciler cemiyetlerinin yüzlerini fazlasıyla kızartmıştır.

***

Lafa gelince asla mangalda kül bırakmayan, ama toplumun hiçbir yarasına bırakın merhem olmayı, tentürdiyot bile olamayan gazeteciler cemiyetleri ne iş yapar, kimse bilmiyor.

***

Sözüm sadece gazeteciler cemiyetlerinin anlı, şanlı yöneticilerine değil…

“Ben Erzurumlu’yum” deyip, Erzurumluluğu referans göstererek belli makamları ele geçiren herkese, özellikle de sivil toplum kuruluşlarına!

***

Nasıl oluyor da Erzurum’un, toplumun çıkarına olabilecek, hiçbir getirisi olmayan işlerde ortada gözükmüyorsunuz da; burnunuza birtakım leziz(!) kokular geldiğinde o güzel, o sevimli, o aydınlık yüzlerinizi, 32 tekmil dişinizi birden ortaya çıkartarak gösterebiliyorsunuz?

Hayret!

***

Çoğu insan, yapısı, yetiştirilme tarzı gereği pişkindir, ama pişkinliğin bu kadarı da görülmüş şey değil.

***

ERKON’A TEŞEKKÜRLER

Sözünü ettiğim STK’lardan, İstanbul merkezli ERKON’a ayrı bir paragraf açmak istiyorum.

***

Kongre kutlamalarına davetliydiler, üşenmedi, yüksünmedi, toplamda 41 derneğin yöneticileri ile birlikte Erzurum’a geldi, Müceldili Konağı’nda da basın mensupları ile birlikte çay içti, sohbet ettiler.

***

Güzel bir gündü, vakit normal sayılabilecek bir vakitti, ama Müceldili’de, parmakla sayılabilecek kadar az gazeteci vardı, şahsen hem üzüldüm, hem de utandım.

***

Ağabeyimiz, meslek büyüğümüz Kadir Sabuncuoğlu ile birlikte davete icap etmiştik.

Oysa her iki gazeteciler cemiyeti üyelerinin de “ev sahibi” sıfatıyla orada bulunması gerekirdi, maalesef kimsecikler yoktu.

***

ERKON ile ilgili farklı düşüncesi olanlar, eleştiri yapanlar var.

Şahsen o eleştirilere katılmadığımı ifade etmeliyim.

Elbet kimse sütten çıkmış ak kaşık değil, hepimiz insanız, dolayısıyla hata yapmamız kaçınılmaz.

Yeter ki hatalar, kasti olmasın!

***

İlerleyen zaman içinde ERKON’dan önemli atılımlar yapmalarını, Erzurum ile iletişim ağını daha sağlam zemine oturtmalarını bekliyorum.

***

Artık Erzurum’un tek başına, hele de İstanbul ayağı olmadan sosyal ve ekonomik sıkıntılarını aşması mümkün gözükmemektedir.

***

Yapılması gereken güçbirliği, işbirliği, gönül birliğidir.

***

Bnun için de samimiyet gereklidir ve şarttır!

Tabi bu şart, 1-0 önde olanlar için geçerlidir, “ben Erzurumlu’yum” deyip, sonrasında kıvıranları kapsamaz!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.