Dolar 32,3294
Euro 35,1232
Altın 2.302,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

BİR TARİHİ EMANETİN ACINACAK HALİ!

BİR TARİHİ EMANETİN ACINACAK HALİ!
28 Haziran 2020 11:23 | Son Güncellenme: 28 Haziran 2020 11:24

GÜNÜMÜZDEN 270 yıl önce, dönemin Erzurum Valisi Yazıcızade İbrahim Paşa tarafından yaptırılarak adına vakfedilen, yaklaşık 25 yıl kadar önce de Yakutiye Belediyesi tarafından, hakkında “yeri değiştirilemez” mahkeme kararı olmasına rağmen, “yol yapıyoruz” denilerek yerinden sökülen ve 50 metre kadar aşağıya alınan, dolayısıyla özelliğinden çok şey kaybeden tarihi Yazıcı Çeşmesi, şimdilerde acınacak hale geldi.

 

MAZİSİNİ ARIYOR

Suyunun berraklığı, yumuşaklığı ve lezzeti nedeniyle Erzurum’un ilgi gören çeşmelerinin başında gelen tarihi Yazıcı Çeşmesi, şimdilerde mazisini arıyor. Evlerde şebeke suyunun yaygın olarak kullanılmadığı yıllarda vatandaşın ihtiyacının karşıladığı sokak çeşmeleri, Erzurum kültürünün önemli zenginlikleri arasında sayılıyordu.

KULLANILAMAZ HALE GELDİLER

Ev ve işyerlerine şebeke çekilmesi ile birlikte sokak çeşmesi suyuna ihtiyaç duyulmadığından dolayı kullanılmaz hale gelen eski, insanların anılarında önemli yere sahip tarihi çeşmelerin çoğu zamanla kurudu. Yazıcı gibi, Cennet Çeşmesi, Dabahane, Şabahane gibi çeşmeler, vatandaşın ilgisi nedeniyle günümüze kadar geldi.

NAMARALANDIRMA BÖYLE Mİ OLUR

Son günlerde adı daha çok “taşınıyor, taşınacak” denilerek, üzeri koca koca iğreti rakamlarla numaralandırılarak gündeme gelen Dörtgüllü Çeşmesi’ne “kardeş” olan, aynı kişi (Yazıcızade İbrahim Paşa) tarafından 5 yıl ara ile yaptırılarak halkın kullanımına sunulan Yazıcı Çeşmesi, kadersizliğine yanıyor.

SUYU İNATLA AKIYOR

Dönemin Yakutiye Belediye Başkanı Muhyettin Aksak’ın kadrine uğrayan ve yerinden sökülerek kenara çekilerek bir çukura adeta gömülen, çevresi de tarihi özelliği ile taban tabana zıt “iğreti” mermer taşı ile örülen Yazıcı Çeşmesi, her şeye, ilgisizliğe ve bakımsızlığa inat, temiz suyu ile insanların ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda, “sularında bakteri var” denilerek içilmeleri ve kullanılmalarına yasak getirilen ve hatta tamamen iptal edilmeleri düşünülen; aralarında Yazıcı, Çukur Çeşme ve Dörtgüllü’nün de bulunduğu, Gez Mahallesi güzergahına doğru sıralanan toplamda 11 tarihi çeşmenin iptali, suyun doğal kanalının bulunması ve sorunun giderilmesiyle direkten dönmüştü.

NURİ KALİ ANLATTI

Halen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde ASKİ Su Arıtma Dairesi Başkanı olarak görev yapan ve su konusunda ülkemizin önemli değerleri arasında gösterilen Nuri Kali, konudan Duvar Gazetesi’nde yapılan programı izlediğinde haberdar olduğunu belirten Kali, 11 sokak çeşmesinin nasıl direkten döndüğünü, “Dere Mahallesi’nde bir yurt yapıldı. O yurt binasının inşaatı sırasında, 11 çeşmeye su taşıyan doğal kanala rastlandı. Çevredeki binanın kanalizasyon suyu, olduğu gibi o kanala akıyor, dolayısıyla suyu içilemez, kullanılamaz hale getiriyormuş. Haberini alır almaz söz konusu yere gittik. Kötü bir manzara vardı. İnşaat sahibi de kanala müdahale edilmesine izin vermiyordu. Yasal yollara başvuracağımızı söyleyince, yelkenleri indirdiler. Kanalı onardık, kirli su karışısını önledik. O gün bugün Yazıcı dahil güzergahtaki 11 çeşmeden gülür gürül, tertemiz su akıyor” hatırlatması yaptı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.