Dolar 32,5011
Euro 34,6246
Altın 2.481,40
BİST 9.642,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Açık
Erzurum
22°C
Açık
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

BİRİ BİTMEDEN ÖTEKİ BAŞLIYOR!

BİRİ BİTMEDEN ÖTEKİ BAŞLIYOR!
7 Kasım 2020 19:00

KENTSEL dönüşüm adı altında Erzurum Kalesi ve Üç Kümbetler’in çevresi başta olmak üzere, Hacı Cuma, Mahallebaşı, Veyisefendi Mahalleleri’nde gerçekleştirilen yıkım çalışmalarına bir yenisi daha eklenmek üzere. Büyükşehir Belediyesi’nin bu defa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına(!) Ulu Cami’nin arkasından başlayarak, Bölge İdare Mahkemesi’ne kadar uzanan bölgeyi programa dahil ettiği, hatta bazı mülk sahiplerine ödeme yaptığı bile kaydedildi.

ŞİMDİ DE KARŞI GEÇE!

Geçtiğimiz yıllarda Erzurum Kalesi’nin çevresinde üç aşamalı “Kültür Yolu” adı altında bir proje başlatan, bugünlerde de projenin ikinci etap çalışmalarıyla uğraşan Büyükşehir Belediyesi’nin, Cumhuriyet Caddesi’nin karşı geçesine de el attığı belirtildi. Eski-yeni çok sayıda ev ve işyerinin bulunduğu bölgede yapılması planlanan yıkımdan sonra, nasıl bir proje uygulanacağı merak konusu oldu.

TİCARİ HAREKETLİLİK AZALDI

Erzurum ticari hayatının bir zamanlar en hareketli yerlerinden olan Cumhuriyet Caddesi ile Tebrizkapı taraflarında, özellikle de Cami Kebir Mahallesi ve çevresinde bütün binaları yıkan Büyükşehir Belediyesi, binaların yerlerinde park ve birtakım taş binalar yaparak göz boyadı. Ticaretin ve hatta insan hareketliliğinin önemli ölçüde azalmasına neden olan yıkımdan kaynaklanan sıkıntılar bitmeden, bu defa da bölgenin diğer tarafında yeni bir kentsel dönüşüm projesi başlatılacağı yolunda yayılan haber, şaşkınlıkla karşılandı.

DEĞERLİ-DEĞERSİZ ÇOK YER VAR

Ulu Cami ile Çifte Minareli Medrese’nin arasından geçen sokağın batı tarafında kalan bölgede, Bölge İdare Mahkemesi ve İbrahimpaşa Camii’ne uzanan bölgede, aralarında Erzurum Evleri’nin, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin, Atatürk’ün kongre çalışmaları sırasında kullandığı konağın yanında Foto Görçek gibi, Üçler Lokantası gibi bulundukları yere değer katan işyerlerinin, dükkanların bulunduğunu belirten vatandaşlar, “Karşı geçede bulunan işyerleri ve evlerin sökülmesiyle birlikte ticari hayatın iki ayağından biri resmen kurudu. Galiba şimdi ikinci ayağı kurutmaya geldi. Kamulaştırma paralarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ödendiği/ödeneği söylenen o bölgede eski, köhne, terkedilmiş binalar da yok değil. Ama sap ile samanı da biri birine karıştırmamak gerekir. Hele bir Kültür Yolu Projesi, hele Üç Ktmbetler Projesi tamamlansın. Hacı Cuma, Veyis Efendi ‘de binlerce metrekare arsa boş bekliyor. Oralar değerlendirilsin” diye konuştular. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.