Dolar 32,4818
Euro 35,1017
Altın 2.325,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

BU CUMA TOPLU NAMAZ BAŞLIYOR, AMA BAHÇEDE!

BU CUMA TOPLU NAMAZ BAŞLIYOR, AMA BAHÇEDE!
27 Mayıs 2020 21:06

DÜNYAYI saran ve sarsan koronavirüs salgını nedeniyle toplu ibadete kapatılan ve cuma namazları iptal edilen camilerde yasak  kademeli olarak serbest bırakılıyor.

Önümüzdeki cuma günü (29 Mayıs) camilerde namaz cemaatle ve bahçede ya da avluda kılınacak. Her camide cuma kılınmayacak. Namaz kılınacak camiler, ilçe müftüleri tarafından ilan edilecek.

Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgeyle, alınması ve uyulması gereken önlemler sıralandı.

İŞTE O GÜN ALINACAK ÖNLEMLER

1-) 29 Mayıs’ta, Cuma namazı kılınmayacak camilerde sela verilmeyecek, ezan okunmayacak, Merkezi ezan sistemi kapatılacak, Camiye, Cuma namazı kılınmayacağına dair yazı asılacak ve en yakın Cuma Namazı kılınacak camiye vatandaşlar yönlendirilecek.
2-) Cuma namazı kılınacak camilerde ezan çok seri bir şekilde kamet tarzında okunacak, kesinlikle uzatılmayacak.
3-) Cuma’nın ilk sünneti cami avlusunda kılınacak, iç ezan kamet şeklinde seri okunacak, Arapça hutbe hamdele, salvele ve şehadetten sonra hemen Türkçe hutbeye geçilecek, hutbe sonundaki Türkçe dua ve ayetin meali okunmadan namaza geçilecek.

KISA NAMAZ SURELERİ OKUUNACAK

4-) Cuma’nın farzı Kevser ve ihlas suresiyle seri bir şekilde kıldırılacak, farzdan sonra Müezzin hocamız hemen duaya gececek, tesbihat yapılmayacak, farzdan sonraki namazlar evde kılınacak, Cuma namazının tamamı on dakikayı geçmeyecek şekilde kılınacak.
5-) Cuma hutbesinin sonunda, farzdan sonraki namazların evlerde kılınması, ayrılırken sosyal mesafeye dikkat edilmesi ilan edilecek.
6-) Cuma’ya gelen vatandaşlarımıza son derece nazik davranılıp, yer bulma konusunda azami yardımcı olunacak, gelenler geri çevrilemeyecek,herhangi bir olumsuzluğa müsade edilmeyecek
7-) Cuma namazı kılınacak camilerin listesi Web sayfamızdan ve sosyal medyadan ilan edilecek, görevlilerimizde bu camilerin listelerini vatandaşlara sosyal medya ve diğer iletişim araçları ile duyurulacak

SECCADENİZİ GETİRMEYİ UNUTMAYIN

😎 Vatandaşlarımıza Cuma’ya ve camiye gelirken, seccadelerini getirmeleri, abdestlerini evlerinde almalarını, maskelerini takmalarını, sosyal mesafeye dikkat etmeleri, ayakkabılarını poşete koyup yanlarında bulundurmaları konusunda sosyal medyadan ve diğer iletişim araçları ile vatandaşlara ilanlarda bulunulacak.
9-) Cami Cuma komisyonunda olan görevlilere görevli kartları ve görevli yelekleri giydirilmesinin faydalı olacağı, Başkanlığımızın gönderdiği afişleri Perşembe gününden itibaren müftülüğümüzden ivedi teslim alınarak camilerimize asılacak.
10-) Camilerde ortak kullanımlı hasırlar kesinlikle kullanılmayacak, herkes kendi seccadeleri ile gelecek, gerekmesi durumunda 10 dakikalık Cuma kılınması esnasında caminin etrafındaki yollar trafiğe kapatılabilecektir. Valilik buna müsade etmiştir.
11-) Namaz kılınacak açık alanlarda cami ve ibadet formatına uygun olmayacak resim ve afişlerin olmamasına dikkat edilecektir.
12-) Namaz esnadasın ses sisteminde olabilecek aksaklıkların önüne geçebilmek için tekbirleri artıracak intikalciler görevlendirilecek.

MİNARELERDEN DUYURU YAPILACAK

13-) Camisinde Cuma namazı kılınacak camiler cami minaresinden “Camimizde Cuma Namazı kılınacaktır, cemaatimizin maskelerini takarak, seccadesini getirerek, abdestini evde alarak, ayakkabı poşetini yanında getirerek, camiye gelindiğinde Görevlilerin rehberliğine riayet edilmesini rica ederiz” ilanının Hoperlörlerden Perşembe Akşam ve Yatsı ezanlarından sonra ve Cuma günü saat 10 da yapılması gerekmektedir..
14-) Tüm camilerimizde Cuma namazı öncesinde sonrasında WC ve Abdesthaneler kapalı olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.