Dolar 32,5494
Euro 34,9004
Altın 2.427,77
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
22°C
Parçalı Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

BU DA BİR BAŞKA İSTİSMAR… HEM ÇAŞIR, HEM DE FİYATI KAZIK!

BU DA BİR BAŞKA İSTİSMAR… HEM ÇAŞIR, HEM DE FİYATI KAZIK!
15 Haziran 2019 16:59 | Son Güncellenme: 15 Haziran 2019 17:21

ERZURUM‘un dağlarından kar kalktığında kendini gösterir çaşırlar.

Doğaldır, kendiliğinden oluşur. Yani ekmek, dikmek, çapalamak, sulamak gibi ekstra işlere, tohum gibi, gübre gibi, ilaç gibi ekstra masrafa gerek yoktur.

Dağlara tırmanmak, toplamak için, biraz emek harcamak yeter.

Mantar için de aynı şeyleri söylemek mümkün, eşgın için de.

Erzurum’a özgü bu ürünlerin normalde fiyatı, dışarıdan gelen domates, biber, patlıcan gibi ürünlere oranla daha ucuz olması gerekirken, bu ürünler piyasada “anormal” yüksek fiyattan satılıyor ve hiç kimse de bu anormalliğe ses çıkartamıyor.

Çaşırın çok değişik cinsleri bulunduğunu belirten vatandaşlar, bugünlerde Erzurum’da satılan çoğu ürünün “yenilemeyecek” kadar kötü ve yabani olduğunu belirtiyorlar.

Kilosu 15 liradan satılan, kimi yerde iyisi 20-25 liraya kadar ulaşan çaşır için “sadece fiyatı değil, kendisi de kazık, pişmiyor, yenmiyor” diyen vatandaşlar, Gürcükapı Cami’nin hemen yanında sokakta oluşan ve batakhaneyi andıran pazarın sık sık denetlenmesini ve istismarın önüne geçilmesini istiyorlar.

Piyasada satılan ve pişmeyen, yenmeyecek kadar sert olan çaşırın “yabani” olduğunu ve asla satılmaması gerektiğini belirten işin uzmanı köylüler, “Çeşırın iyisi, tetik denilen cins çaşırdır. asıl şifa kaynağı odur. Bugünlerde piyasada kilosu 15 liradan satılan çaşırı eskiden kimse toplamaz ve satmazdı, ‘ayıp’ denir, kazancı ‘haram’ kabul edilirdi.. Nasıl olsa bilen, anlayan fazla kimse yok. insanlar, çaşırı saatlerce kaynatıp da, pişiremediklerini gördüklerinde aldatıldıklarını anlıyorlar, ama iş işten geçmiş oluyor” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.