Dolar 32,5185
Euro 34,7901
Altın 2.419,81
BİST 9.757,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
22°C
Parçalı Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

BU İŞİ ONDAN BAŞKASI YAPAMAZ

BU İŞİ ONDAN BAŞKASI YAPAMAZ
26 Mart 2018 09:49 | Son Güncellenme: 26 Mart 2018 10:07

DOĞAN Hattatoğlu ya da bir başka deyişle, bir çılgın Dadaş!

Erzurum insanı ve sanat camiası, kendisini İslam’ın üç önemli değerinin, Kâbe-i Muazzama, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa maketlerinin yanında, Miniatürk çalışmalarıyla biliyor ve tanıyor.

Bugünlerde, birkaç ay önce oluşturduğu, Vali Seyfettin Azizoğlu’nun da “çatkapı” sürpriziyle kendisini mutlu ettiği, her daim çayı hazır olan, sobasının çıtır çıtır yandığı Bat Pazarı’ndaki sanat atölyesinde, Erzurum maketi üzerinde kafa yoran 65 yaşındaki büyük usta, istediği haritaların Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilmesi halinde işe hemen koyulacak.

HARİTALARDAN YARARLANACAK

“Olmazsa, Murat Küçükuğurlu (Erzurum Teknik Üniversitesi -ETÜ- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı) hocamızın çalışmalarından yola çıkarak Erzurum maketini yapmaya başlayacağım” diyen Doğan Hattatoğlu ile çalışmaları ve bundan sonra yapmayı planladığı işler hakkında konuştuk.

İlk çalışmasını, 1982’li yıllarda Solakzade Cami maketiyle gerçekleştiren Hattatoğlu, “Caminin temellerini atacağız. Projeyi büyütmüşüz. Paramız yok. Bağışlar da arzu ettiğimiz boyutta değil. Baktım olacak gibi değil. Solakzade’nin maketini yaptım. Önce Cumhuriyet Caddesi’nde, sonra Taşmağazalar’da sergiledik. O maket sayesinde hatırı sayılır bağışlar aldık ve cami inşaatına başladık” hatırlatması yaptı.

ÇOCUKLARI TEŞVİK ETMİŞ

Sonraki yıllarda, çocuklarının da teşviği ile Erzurum’un eski yapılarının ve tarihi eserlerinin maketlerini yapmaya başlayan Hattatoğlu, “Sigara içmiyorum. Ama sanki sigara içiyormuşum da, bırakmışım gibi, günde bir paket sigara parasını bir kenarda biriktirmeye başladım ve o biriktirdiğim parayla malzemeler alıp, Miniatürk çalışmasına başladım” diyen Doğan Hattatoğlu, daha sonra şunları söyledi:

“- Bugüne kadar 60 kadar maket yaptım. Yaptığım maketleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de (TBMM) sergiledim. Dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, sergimizi gezdi, hatıra defterinde düşüncelerini paylaştı ve bizi çok mutlu etti. Maket işini daha da büyütmeyi hedefledim ve işe Kâbe’nin maketini yaparak başladım. 2010 yılında Kâbe çalışmasını tamamladım, 2012 yılında Mescid-i Nebevi, 2015 yılında da Mescid-i Aksa maketleri biri birini takip etti. Her üç maket de orijinalinin aynısıdır ve üçü de Ulu Cami’de sergilenmektedir. Biz Müslümanlar açısından çok büyük önemi ve değeri olan Kâbe, Mescid-i Aksa ve Mescid-i Nebevi’nin birebir maketlerinin, hem de üçü bir arada olduğu bir başka yer bilmiyorum. Sırada Erzurum maketi var. Hata yapmamak için çok titiz davranıyorum. Ortalama 12 metrekare büyüklüğe sahip olacak makette Erzurum’un tüm önemli eserleri, caddesi, sokağı, eski mahalleleri gözükecek. Çalışmayı 6-8 ayda tamamlama gibi bir niyetim var.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.