Dolar 32,3812
Euro 35,0362
Altın 2.326,46
BİST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
13°C
Parçalı Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 18°C

CAMİ DUVARINDA TEHLİKELİ ÇATLAKLAR!

CAMİ DUVARINDA TEHLİKELİ ÇATLAKLAR!
1 Aralık 2019 13:15

ERZURUM‘un en eski mahallelerinden birisi, tarihe tepeden bakma keyfini uzun yıllar yaşamış, sonrasında Yakutiye Belediyesi’nin gazabına uğrayarak yerle bir edilmiş Hacıcuma Mahallesi’nde bulunan ve mahalle ile aynı adı taşıyan caminin duvarlarında oluşan çatlaklar, “cami yerinden kayıyor” iddialarının ortaya atılmasına neden oldu.

400 YILLIK BİR CAMİ

Tabelasında yapım yılı “Hicri 1040-Miladi 1630” olarak gösterilen yaklaşık 400 yıllık cami, yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarından nasibini aldı. Beyaza boyalı sac minaresi ile hafızalarda yer edinen Hacıcuma Cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edildi.

ÇATLAKLAR OLUŞMAYA BAŞLADI

Yöre sakinlerinin ifadesine göre, cami eski yerinden daha iç tarafa kaydırıldı. Bu arada, “tarihi eser” özelliği nedeniyle temeli iri kayalarla dolduruldu. Bir süre önce yapımı tamamlanarak yeniden ibadete açılan caminin girişindeki duvarlarda çatlaklar oluşmaya başladı.

ÖYLE BİR MAHALLE YOK ARTIK

Durum, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne iletildi. Müdürlükten gelen yetkililerin geçtiğimiz günlerde durum tespiti yaptıkları kaydedildi.

“Restorasyon” adı altında caminin sanki de yenilendiğini bilen vatandaşlar, “Aslına bakarsanız caminin cemaati bile yok. Çünkü Hacıcuma diye bir mahalle kalmadı. Bir zamanlar buralarda belki 500 kadar aile vardı. Hepsi tarumar edildi, evlerinden, yurtlarından sanki de sürüldü. Dolayısıyla ortaya böyle ıssız, garip bir yer çıktı. Yakutiye Belediyesi buralarda mutlaka birşeyler yapacak. Ama ne yapılırsa yapılsın, Hacıcuma’nın, Kadana’nın o mistik, kendine özgü yapısı asla geri gelmeyecek. 400 yıllık bir camiye dokunulmamalı, sadece küçük dokunuşlarla eksikleri giderilmeliydi” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.