Dolar 32,3684
Euro 34,9873
Altın 2.324,71
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ÇOMAKLI 10 OCAK’I İHMAL ETMEDİ

ÇOMAKLI 10 OCAK’I İHMAL ETMEDİ
11 Ocak 2020 22:47

HER yıl 10 Ocak’ta kutlanan Çalışan Gazeteciler Günü’nü Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı da unutmadı. Gazeteciler açısından ayrı bir yere ve öneme sahip 10 Ocak’ta bir yemek veren Rektör Çomaklı, kimi zaman takdir edilen, kimi zaman da günah keçisi haline getirilen gazetecilerin görevlerini her koşulda yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.

Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Oteli Uzay Restoranda düzenlenen yemeğe, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile ulusal ve yerel basın mensupları katıldı. Yemek öncesinde basın mensuplarının tek tek elini sıkan ve “hoşgeldiniz” diyen Rektör Çomaklı, kendileriyle ayaküstü sohbetler de yaptı.

59 YILDIR KUTLANIYOR

Yemekten sonra yaptığı konuşmada basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerini kutlayan Rektör Çomaklı,  zaman içinde pek çok evreden ve denemeden geçen gazetecilerin kimi zaman takdir edildiğini, kim zaman da günah keçisi ilan edildiğini belirtti. Günümüz dünyasında teknolojik ve dijital değişimden en çok etkilenen sektörlerin başında basın kuruluşlarının geldiğini hatırlatan Rektör Çomaklı, 10 Ocak 1961 yılında çıkartılan 212 sayılı yasanın yıldönümünün, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak 59 yıldır kutlandığını hatırlattı.

Çomaklı, 1961 yılının Ocak ayında çıkarılan bu yasa ile basın emekçilerine tanınan sosyal hakların 9 büyük gazete patronun tepkisine neden olduğunu ve yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia edip ortak bir bildiriyle gazetelerini 3 gün süreyle kapatmalarıyla sonuçlandığını belirtti.

PATRON TAVRINA İSYAN

Patronların bu tavrını kabul etmeyen basın emekçilerinin 10 Ocak 1961’de büyük bir protesto yürüyüşü düzenlendiğini belirten Rektör Çomaklı Babıali’de ‘dokuz patron olayı’ olarak basın tarihine geçen bu gelişmeyle gazetecilerin boykot boyunca düzenli olarak çıkan “Basın” adlı bir gazeteyi yayımladıklarını ve bu olayın başlangıç gününün de Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlandığını sözlerine ekledi.

Rektör Çomaklı sözlerine şöyle devam etti:

“Emeklerin sömürülmesi gazetecilik mesleğinin statüsünü zedelemektedir. Günümüzde özgür ve özerk medyanın yaptırım gücü, moral ve motivasyon becerisi, yönlendirici, sakinleştirici ya da harekete geçirici etkisi son derece ciddi bir boyuttadır. Ancak fikir işçilerinin emeklerinin sömürülmesi, düşük ücret, çalışma saatlerinin düzensizliği, sosyal güvence yetersizliği gibi unsurlar da mesleğin statüsünü zedelemektedir. Emeğinin karşılığını alabilen, basın ahlakına sahip idealist gazeteci ve medya çalışanlarına, Çalışan Gazeteciler Gününün önemini hissettiğimizi ifade etmek amacıyla Erzurum basınımızın değerli mensuplarıyla bir araya geldik. Konuklarımıza teşriflerinden dolayı üniversitem adına teşekkür ediyorum.”

Program meslek kuruluşu temsilcilerinin teşekkür konuşmalarının ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.