Dolar 32,4494
Euro 35,0400
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 5°C
Az Bulutlu
Erzurum
5°C
Az Bulutlu
Çar 10°C
Per 12°C
Cum 11°C
Cts 12°C

DAĞLARDA TEK BAŞINA

DAĞLARDA TEK BAŞINA
25 Haziran 2017 15:27 | Son Güncellenme: 25 Haziran 2017 15:33

HERKES onu, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı olarak bildi ve tanıdı.

Ülkü Ocakları’ndan başlayan bağını, ilerleyen zaman içinde MHP Erzurum İl Başkanı seçilerek perçinleyen ve teslim aldığı emanete, “haydi bana eyvallah” dediği güne kadar, eğilmeden, bükülmeden, zikzaglar çizmeden sahip çıkan Zekai Kaya, şimdi dağlarda “tek başına” yaşıyor.

SİYASETİ BIRAKTI, ARICILIĞA BAŞLADI

İnandığı davaya hizmet adına her şeyini veren, işinden olan, çocuklarını, yetişme çağlarında ihmal eden ve gençliğinin en güzel yıllarını o uğurda harcayan Zekai Kaya, üç yıl önce başladığı arıcılığı, şimdi çok daha bilinçli şekilde sürdürüyor.

Önceki iki yılda farklı bölgelerde arıcılık yapan, bu yıl ise Tafta’da karar kılan ve kovanlarını kendi köyüne kuran Zekai Kaya ile “bayram tadı”nda kısa bir sohbet yaptık.

Siyaseten yaşadığı vefasızlığın ve yediği vurgunun acısını üzerinden atmış gözüken Zekai Kaya ile siyasetten çok arıyı, arıcılığı konuştuk.

Arıcılığa başlama kararı aldığında hiçbir şey bilmediğini, ama geçen zaman içinde öğrendiğini belirten Kaya, “İki yıl boyunca, yalnız başıma diğer bölgelerde arıcılık yaptım. Belki bugünkü kadar rahat olmadım, çok sıkıntılar çektim, ama işi de öğrendim” dedi.

HALEP KEÇİSİ GETİRTMİŞ

Dumlu’nun Tafta Köyü’nde kurduğu çadır önünde, kovanlar için çerçeve hazırlarken bulduğumuz Zekai Kaya’nın, yeni ve farklı girişimlerini de sohbetimiz sırasında öğrendik.

Kaya, bu yıl arıcılığın yanına koyun ve keçi yetiştiriciliğini de eklemiş.

“Ağabeyim ile Tafta’da bir ahır yaptırıyoruz, inşaat tamamlanmak üzere” diyen Kaya, bu işe neden soyunduğunu şöyle anlattı:

“-Malum, Erzurum’da arıcılık yapanlar, havalar ısınıncaya kadar göçebe hayatı yaşıyor. Biz de kış aylarında kovanlarımızı Hatay’a götürmüştük. Orada bulunduğumuz zaman içinde, farklı koyun ve keçi cinsleri gördük. Hatay’ın keçileri bana çok ilginç geldi. Sordum, ‘Halep Keçisi’ dediler. Hatay’da bir de koyun cinsi gördüm. Sakız koyunuymuş. Bu koyun da yılda iki kez doğum yapıyormuş.

ERZURUM İÇİN YENİ BİR İMKAN OLABİLİR

Her batımında ikiz ve hatta üçüz doğuranı da oluyormuş. Tafta’ya kovanları getirdikten sonra, Hatay’dan sakız koyunu ve Halip keçisi getirttim. Hayvanların Erzurum iklimine ve bu coğrafyaya uyum sağlayıp-sağlamayacaklarını merak ediyordum. Bir sorun yaşamadık. Tafta’da küçükbaş hayvancılığı yapan kimse yok. Ben bu işi başlattım. İyi de oldu. Eğer bu işte hayalkırıklığı yaşamazsak, Erzurum farklı ve verimli küçükbaş hayvan türleri ile tanışmış olacak.”

ARICILIKTA HÜSRAN

Bu yıl arıcılığın “hüsran yılı” olduğunu da belirten Kaya, “Havalar çok kurak gitti. Gün dönümünden önce yağmur yağması için çok dua ettik. Yağmur yağdı, ama az yağdı. Yaşanan kuraklık, otları çabuk kuruttu. Arı, bal yapacağı çiçeği bulamıyor. Yaşanan kuraklık nedeniyle kovanlarını Erzurum’a getiren çok sayıda arıcı, başka bölgelere taşınmak zorunda kaldı. Köylünün, üreticinin sıkıntısı büyük. Siyaseten Erzurum’u Ankara’da temsil edenler, yere yönetimler ve hatta sivil toplum kuruluşları, yaşanan sorun ve sıkıntıların üzerine ciddiyetle eğilmeli, çareler üretmeliler. Hiçbir şey yokmuş gibi davranmak kimseye bir şey kazandırmaz. Sezon sonunda, yani güz aylarında çoğu insandan feryat yükselecek. Bunu, dağlarda yaşıyor olsam da görüyorum. Umarım benim gördüğümü, sorunlara çare üretmek zorunda kalan insanlar da görür ve gereğini yapar” diye konuştu.

Koyun ve keçilerini, otlağa gönderdiği için, görüntüleyemediğimiz Zekai Kaya’yı, tek başına bulduğumuz dağda,“bir gün de gelir, koyunları, keçileri görüntüleriz” diyerek, yine tek başına bıraktık ve vedalaşarak, ayrıldık. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.