Dolar 32,5998
Euro 34,7797
Altın 2.496,69
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

DAİB BAŞKANI TANRIVER, UMUT SAÇTI!

DAİB BAŞKANI TANRIVER, UMUT SAÇTI!
6 Ocak 2020 14:56

ÜLKEMİZİN “ilk” ihracatçılar birliği olma özelliğini üzerinde barındıran Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Ethem Tanrıver, 2019 yılının değerlendirmesini yaptığı basın toplantısında umut saçtı, Erzurum’un kalkınmasına yönelik reçeteler de sundu, “Bizim önce dedikoduyu bir kenara bırakarak üretmemiz ve mutlaka birliği, beraberliği tesis etmemiz” gerekiyor dedi.

 

Sway Otel’de düzenlediği basın toplantısında, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin 2 bin 945 üyesi bulunduğunu, 2019 yılında ihracat yapan firma sayısının  bin 657’yi bulduğunu hatırlattı. Birliğe geçen yıl 401 yeni üyenin dahil olduğunu kaydeden Başkan Tanrıver, bölgeden en çok ihracatın Irak’a yapıldığını, bu ülkeyi Azerbaycan, Almanya, İran ve İsrail’in izlediğini bildirdi.

İRAN NİYE YOK?

Erzurum’dan ihracat yapılan 10 ülkenin isimlerini sıralayan Başkan Ethem Tanrıver’in, açıkladığı ülkeler arasında komşu İran’ın isminin yer almaması ilginç bulundu. Başkan Tanrıver, bu olumsuzluğu, “İran’da bankacılık sistemi yok. Para transferinde zorluklar yaşanıyor. Bu nedenle İran ile ihracat yapamıyoruz” şeklinde açıkladı.

BİR İLK GERÇEKLEŞTİ!

DAİB’in bir yöneticisinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) “ilk” defa görev aldığını, kendisinin Denetleme Kurulu Üyeliği’ne getirildiğini hatırlatan Başkan Tanrıver, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van’ın sorumluluk alanlarına girdiğini vurguladı. Bu illerden yapılan toplam ihracatın bir milyon 777 bin 381 dolardan bir milyon.842 bin 19 dolara yükseldiğini, 2018 ile 2019 yılları arasındaki artışın yüzde 3,65’i bulduğunu hatırlatan Başkan Tanrıver, şunları söyledi:

EN KOLAY İŞ İHRACAT!

“- Devletimiz ihracatın önündeki tüm engelleri kaldırdı, kaldırmaya da devam ediyor. Ülkede yapılabilecek en kolay işlerin başında ihracat geliyor. ancak, ihracat yapabilmek için de üretmemiz lazım. Erzurum bir hayvancılık bölgesi. Tarım ve hayvancılık ürünleri ilk akla gelen ihracat kalemleri. Biz, Erzurum’un plastik ürünlerin üretilebileceği bir merkez olabileceğini düşünüyoruz. Tabi üretim kadar birlik ve beraberlik halinde hareket etmemiz de çok önemli. ‘Ben’ değil, ‘biz’ mantığıyla hareket edebilirsek kazanırız. Birlik olarak ihracatı artırmak, çevre ülkelerle işbirliği yapmak istiyoruz. Bunun için geziler düzenliyor, uluslararası fuarlara katılıyoruz. Erzurum olarak kalkınmanın yolu ticaretten ve üretimden geçiyor. Çok büyük şirketlerin Erzurum’a gelmesi, yaşanılan sorun ve sıkıntıları çözmez. Kayseri’de olduğu gibi, KOBİ’leri destekleyerek, üreterek, ürettiğimizi de satmanın yollarını arayarak büyürüz. Gaziantep örneğinde olduğu gibi, yabancı dil sorunumuzu çözüp, dünyaya açılabilmenin yollarını aramalıyız.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.