Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C
Erzurum
°C
°C
°C
°C
°C

DARBECİ KOMUTANLARA YÖNELİK İLK KARAR, ERZURUM’DA VERİLDİ

DARBECİ KOMUTANLARA YÖNELİK İLK KARAR, ERZURUM’DA VERİLDİ
5 Ocak 2017 16:17 | Son Güncellenme: 5 Ocak 2017 16:18

ON BEŞ TEMMUZ darbe girişiminde adı “Erzurum Sıkıyönetim Komutanı” olarak geçen Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Murat Koçak ile “Bylock” kullanıcılarının adının bulunduğu kırmızı listede yeralan Harekat ve Asayiş Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Murat Yılmaz, “Cebir ve şiddet kullanarak, düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Başarısız darbe girişimin yapıldığı 15 Temmuz gecesi, Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Murat Koçak ile Jandarma Bölge Komutanlığı’nda görevli Harekat ve Asayiş Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Murat Yılmaz gözaltına alındı.

Yurtta Sulh Konseyi tarafından gönderilen “sıkıyönetim direktiflerini” uygulamakta ısrarcı oldukları gerekçesiyle 17 Temmuz’da tutuklanarak H Tipi Cezaevi’ne gönderilen Murat Koçak ve Murat Yılmaz hakkında Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen üçüncü duruşmada tutuklu komutanlar, avukatları ve yakınları hazır bulundu.

Murat Koçak ve Murat Yılmaz suçsuz olduklarını savundular. Bilgisayarında, evinde, odasında yapılan aramalarda suç teşkil edecek delillerin bulunmadığını anlatan Murat Koçak, şunları söyledi:

HALKINA SİLAH SIKACAK CANİ DEĞİLİM

” Adli Tıp uzmanlarından dinlediğim kadarıyla, her suçlu arkasında bir delil bırakır. Böyle bir iz bende yok. 3 aydır tek kişilik hücrede bulunuyorum. Böyle bir eylem içerisinde bulunmam söz konusu değildir. Eski bir Türk subayı olarak kendi halkına silah sıkacak kadar cani değilim. Bilinçsiz bir şüphe nedeniyle buradayım. Suçsuzum, beraatımı istiyorum.”

AİLECE PİKNİK YAPIYORDUK

Adı kırmızı listede bulunduğu belirtilen Murat Yılmaz ise Baylock kullanmadığını, hangi bir terör örgütüne üye olmadığını söyledi. 15 Temmuz akşamı eşi ve çocuğu ile karargahta piknik yaptığını anlatan Murat Yılmaz, “Böyle bir vahim olayı bilen kişi, eşini ve çocuğunu karargaha getirir mi? Planlama yapmış, olayın içerisine dahil olmuş olmam söz konusu değildir. Vatanımı, milletimi, bayrağımı çok seviyorum. Adaletin yerini bulacağına inanıyorum” diye konuştu.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Murat Koçak ile Murat Yılmaz’ı “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” suçunu işlediklerini kabul ederek sanıkları ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum etti.

Mahkeme, iki komutan için de iyi hal indirimi uygulamadı ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Verilen karar ile Türkiye’deki ilk darbeci komutanlar davası karara bağlanmış oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.