Dolar 32,3241
Euro 35,1067
Altın 2.300,79
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

DEVLETE BORCU OLANA YENİ KOLAYLIKLAR

DEVLETE BORCU OLANA YENİ KOLAYLIKLAR
8 Haziran 2017 15:04 | Son Güncellenme: 8 Haziran 2017 15:05

AĞIRLAŞAN ekonomik koşullar nedeniyle vergi ve SGK prim borçlarını zamanında ödeyemeyen mükelleflere yeni kolaylıklar tanındığını belirten Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Ergün Aslan, bu kolaylıktan iş dünyasının yararlanması için ilk adımı attı ve ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın’a bilgilendirme ziyareti yaptı.

Beraberinde Aziziye Vergi Dairesi Müdürü Mehmet Ozan ile Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürü Bahadır Bağ olduğu halde Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın’ı ziyaret eden Ergün Aslan, yeni yasadan yararlanmak isteyenlerin, bu ayın sonuna kadar (30 Haziran) gerekli başvuruları yapmaları gerektiğini hatırlattı.

Yeni çıkarılan 7020 sayılı Yeni Yapılandırma Kanunuyla; vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalacağını ve borçların taksitler halinde ödenebileceğini ifade eden Aslan, “Toplumun her kesimine hitap eden kanunu vatandaşlarımıza anlatmak, azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla, gerekli tanıtım faaliyetlerine başladık. Başkanlık/Defterdarlık olarak tüm personelimiz ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere çalışıyoruz” dedi.

YENİ KANUN NELERİ GETİRİYOR

  • Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor.
  • Kanundan yararlanan vatandaşlarımız yıllık % 16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık % 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyecek.
  • Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Yarısını tahsil ediyor, yarısından vazgeçiyoruz.
  • Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor.
  • Borçların 36 aya varan sürelerde ödenmesi mümkün.
  • Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor.
  • Yapılandırma devam ettiği sürece; Borcu yoktur belgesi alınabilecek. Araçların fenni muayeneleri yaptırılabilecek.

YIĞINLA FARKLI BORÇ, KAPSAMA ALINDI

Aslan, vatandaşların, yeni yasa sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebileceğini belirterek, “31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler, bu kanun kapsamında değerlendirilebilecek. Önceki yasa çerçevesinde, borcunu yapılandıran vatandaşlarımızın, 1 Temmuz 2016 – 31 Mart 2017 zaman aralığında yeniden borçları oluşmuş ise, bu borçları için de yeni kanundan yararlanabilecekler. Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamda yapılandırılabilecek. YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.