Dolar 32,5913
Euro 34,8085
Altın 2.496,76
BİST 9.456,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

DOĞUMLARIN YÜZDE 99’U HASTENELERDE YAPILIYOR

DOĞUMLARIN YÜZDE 99’U HASTENELERDE YAPILIYOR
21 Aralık 2016 18:20

ERZURUM Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri İl Değerlendirme Toplantısı ve Anne-Bebek Ölümlerini Azaltmaya Yönelik Çalıştay”ında, 15 bin bebeğe “yenidoğan taraması” yapıldığı ve bu sayede hasta olan bebeklere erken tanı konularak, engelli olmalarının önlendiği bildirildi.

Erzurum, 2008 yılında aile hekimliği uygulamasına geçildiğinin anlatıldığı çalıştayda, 2008 yılından itibaren birinci basamak sağlık hizmetlerine geçildiği hatırlatıldı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalitenin gün geçtikçe iyileşip, niteliği ve etkinliğinin artırıldığı, dolayısıyla çalışanlardan ve sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyet oranının yüzde %90’ın üzerine çıktığı ifade edilerek, şöyle denildi:

2015’DE 2 MİLYON BAŞVURU

“-Vatandaşın birinci basamağa başvurusu artmış ve 2015 yılında yaklaşık 2 milyona ulaşmıştır. Buna bağlı olarak; gebe, lohusa ve bebek izlemleri artmış; bu sayede anne ve bebek ölümlerimiz azalmıştır. Tüm doğumların %99’u hastanelerimizde gerçekleşmiştir. 2015 yılında doğumunu hastanede gerçekleştiremeyeceği düşünülen 478 gebemiz “Misafir Anne Programı” kapsamında misafirhanemizde ağırlanmış ve doğumlarını hastanede yapmaları sağlanmıştır. 2015 yılında yaklaşık 15.000 bebeğimize “Yenidoğan Taraması” yapılmış ve bu sayede hasta olan bebeklerimizin erken dönemde tanıları koyularak tedavi alması sağlanmış, bu sayede de engelli olmaları önlenmiştir.”

“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri İl Değerlendirme Toplantısı” İl Halk Sağlığı Müdürü, İl Sağlık Müdürü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri ve İl Ambulans Servisi Başhekiminin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. İlimizdeki tüm sağlık yöneticilerinin katıldığı toplantıda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin gözden geçirilerek iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

Ayrı bir oturum olarak yürütülen “Anne-Bebek Ölümlerini Azaltmaya Yönelik Çalıştay”a ise il sağlık yöneticilerimizin yanı sıra Atatürk Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ve Yenidoğan Bilim Dalı öğretim üyeleri ile Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden uzman hekimler katılmaktadır. Çalıştayda alınacak kararlar ile 2017 yılında anne ve bebek sağlığı hizmetlerini iyileştirmek, sağlıklarını korumak ve geliştirmek, ölümlerini azaltmak amaçlanmaktadır.

242 aile hekimi, 90 toplum sağlığı merkezi hekimi ve personelimizle birlikte toplam 1000 sağlık çalışanı ile toplantılarımız gerçekleşmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.