Dolar 32,5608
Euro 34,8287
Altın 2.417,33
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

En Yüksek Rakımlı Botanik Kış Bahçesi

En Yüksek Rakımlı Botanik Kış Bahçesi
12 Ocak 2020 14:50 | Son Güncellenme: 12 Ocak 2020 14:56

SOĞUK iklimin sıcak insanlarının yaşadığı Erzurum’da, ‘Botanik bahçesi olur mu?’ demeyin. Dünyanın en yüksek rakımlı (1860m) Botanik bahçesi bu diyarda.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından finanse edilen, ‘Ata Botanik’ bahçesi alanın yapısal ve bitkisel peyzaj projeleri Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Peyzaj Mimarı Prof.Dr. Hasan Yılmaz tarafından yapılmış.

Atatürk Üniversitesi Ata Botanik Bahçesi uygulama çalışmalarına 2006 yılında başlanılmış. Alanın büyüklüğü 350 dönüm ve Dünyanın en yüksek rakımlı (1860m) Botanik bahçelerinden biri olma özelliği taşımaktadır.

Fiziki yapılaşmada bölgenin iklim yapısına uygun yapısal ve bitkisel kaynak değerleri kullanılıyor. Soğuk iklim şartlarına uyum gösteren bitki türlerinin adaptasyon çalışmaları yapılıyor ve sergileniyor.

Bahçede çok sayıda iğne ve geniş yapraklı ağaç ve çalı türünün adaptasyonunda başarı sağlanmış.

Birbirinden Farklı Bahçeler ve Gezi Yolları!

Doğal bitkiler ve meyve bahçesi, gül, çalı koleksiyonları, otsu bitkiler koleksiyonu, tıbbi bitkiler, alpin ile kaya bahçeleri, geotifler ve yer örtücüler bahçeleri dikkat çekiyor.

Kameriyeler, oturma grupları, gezinti yolları, koşu yolu, su yüzeyleri, idari bina, köprüler ve sulama sistemleri ile bahçe 2007 yılından beri halkın ziyaretlerine açık.

Bahçede araştırma, eğitim ve staj yapılıyor. Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri staj esnasında proje uygulama çalışmalarına katılarak kendilerini geliştiriyor.

Botanik Bahçesinin Özellikleri Nelerdir?

Ağaç, çalı ve otsu bitkilerin sergilendiği ve koruma altına alındığı bir nevi açık alan bitki müzeleridir.

Bilimsel araştırmaların yapıldığı, doğa bilincinin gelişimine katkıda bulunulan biyo çeşitliliğin korunup, teşhir edildiği alanlardır.

Bulundukları yerleşimin yeşil alanlarına katkı sağlayan, ziyaretçilerin pasif rekreasyon / dinlenme ihtiyaçlarını karşılayan kentlerin marka değerlerinden birisidir.

Bitkisel ve yapısal uygulamalarla demostrasyona yönelik, ilgililere yol gösterici uygulamalar içeren gösteri bahçeleridir. erzurumportalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.