Dolar 32,4862
Euro 34,9409
Altın 2.435,20
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C

EL SANATLARI CAN ÇEKİŞİYOR

EL SANATLARI CAN ÇEKİŞİYOR
2 Mayıs 2018 08:35

TEKNOLOJİNİN her alanda kendini iyiden iyiye hissettirmesinin yanında, hazır ürünlerin çok daha fazla tercih edilmesi, Erzurum’da da el sanatlarını yok olma noktasına getirdi.

Kavafından sarrafına, culfasından marancısına varıncaya kadar çoğu meslek gurubunun yok olduğu günümüz dünyasında varlıklarını her şeye rağmen sürdürmeye çalışan terzi ustaları da, ya pantolon paçası katlıyor, ya sökük dikiyor.

SAYILARI ÇOK AZALDI

Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Terziler Odası seçimlerinde, Erzurum’da mesleğini sürdürmeye çalışan 8-9 terzi kaldığı ortaya çıktı.

Eskiden hemen her çarşıda ve hatta Cumhuriyet Caddesi’nin en gözde dükkanlarında mesleklerini icra eden, raflarına dizdikleri renk renk, kalite kalite kumaşları ile müşterilerine hizmet veren terzilerin sayısının “yok” denecek kadar azalması üzüntüyle karşılanıyor.

Terzilik mesleğinin hazır giyim ürünleri karşısında yenik düştüğünü belirten yılların deneyimli ustası 72 yaşındaki Yusuf Aras, kimsenin çocuğununu terziye çırak olarak vermek istemediğini, bu nedenle de mesleği devam ettirecek kimse bulunmadığını söyledi.

DİKTİĞİMİZ ELBİSE YILLARCA GİYİLİRDİ

Terzide dikilen elbiselerin fiyatının yüksek olduğunu, dolayısıyla insanların daha hesaplı olan hazır giyimlere yöneldiğini belirten Yusuf Usta, “Takım elbise diktirmek, onu giyinmek bir kültürdü. İnsanlar gelir kumaş beğenir, ölçü verir, bir iki defa da provaya gelirlerdi. Bir takım elbise belki iki ayda ancak hazır olurdu. Ama o elbise de yıllarca giyilir, hiç bozulmazdı. Şimdi elbise olmak çok kolay ve tabi hesaplı da. Piyasada her keseye göre elbise bulmam mümkün. Böyle olunca da bizim mesleğimiz  yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.