Dolar 32,5529
Euro 34,6877
Altın 2.416,97
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
22°C
Parçalı Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

ENGÜZEKKAPI KALESİ ASIRLAR SONRA YENİDEN FETHEDİLDİ

ENGÜZEKKAPI KALESİ ASIRLAR SONRA YENİDEN FETHEDİLDİ
20 Aralık 2017 10:25 | Son Güncellenme: 20 Aralık 2017 10:28

UZUNDERE İlçe Merkezi’ne yaklaşık 4 kilometre uzakta, Tortum yolu üzerinde bulunan ve Engüzekkapı Kalesi’ne yol yapıldı. Çok dik ve sarp kayalıklar üzerinde bulunan, ancak yolu olmadığı için gidilmesi pek de mümkün olmayan kaleye bundan böyle kolaylıkla ulaşılabilecek.

Tarih, doğa ve kültür turizmi konusunda adından sıklıkla bahsettiren Erzurum’un “sakin kent” ünvanlı Uzundere İlçesi’nde, mevcut doğal zenginliğe katkı yapacak önemli bir çalışma daha geçtiğimiz aylarda start aldı.

Uluslararası Sakin Kentler Birliği’nin 11’inci üyesi olarak dikkatleri üzerine çeken Uzundere’de bulunan Engüzekkapı Kale’nin restorasyonu için düğmeye basan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilk iş olarak yol yapımı çalışması başlattı.

KAYALAR GEÇİT VERMİYORDU

Üzerinde yapıldığı devasa büyüklükteki kayalıkların geçit vermemesinden dolayı çıkılamayan ve gezilemeyen, dolayısıyla da “içi nasıl, acaba ne var” dedirterek merak uyandıran kaleye, uzun uğraşılar ve mücadeleler sonrasında yol yapıldı.

Arada bulunan derin boşlukların üzerine de demirden köprüler yapıldığını belirten ilgililer, “Engüzekkapı Kalesi, sanki yeniden fethedildi. Gerçi kalede yaşayan kimse yoktu, ama doğal engeller, kaleyi ulaşılmaz kılıyordu. O engeller aşıldı ve kaleye ulaşıldı. Önümüzdeki inşaat sezonunda kalede kazılar yapılacak, çevre düzenlemesi yapılacak, yürüyüş yolları oluşturulacak. Çok yakın bir gelecekte Engüzekkapı, insanların uğrak yeri haline gelecek” dediler.

ARAŞTIRMA YAPILMASI İSTENİYOR

Yapım yılı ve dönemi konusunda sağlıklı bilgisi olmayan Engüzekkapı Kale’de gözetleme kulesi, fırın, hamam, tapınak gibi bölümler bulunuyor. Önünden akan Tortum Çayı’na bağlanan kalenin en esrarengiz yönü de gizli su yollarını barındırması. Konuyla ilgili olarak tarihçilerin araştırma yaparak, halkın merak ettiği sorulara cevap bulması gerektiğini de belirten ilgililer, bu konuda bilim insanlarını göreve çağırdılar.

İlçe Belediye Başkanı Halis Özsoy, daha önceki aylarda Engüzekkapı Kalesi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Uzundere’nin asırlar öncesinde Kumanlar, Kıpçak ve Suvar Türkleri’ne evsahipliği yaptığını hatırlatmış ve İlçede koyun başlı mezarlar var. Mevcut yapı bize Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemini çok net gösteriyor. 17 Eylül 1547’de Engüzekkapı ve Akçakale’nin fethedilmesiyle birlikte Uzundere Osmanlı hakimiyetine geçmiş” hatırlatması yapmıştı. erzhaber

YORUMLAR

  1. Sümeyye dedi ki:

    Kesinlikle gidilmesi gereken bir yer. Bakım ve onarım yapıldığında daha da güzel olacağına inanıyorum. Biz gittik ama tahmin üzere gezdik. Daha çok araştırma yapılıp bilgi verilmesi gerekiyor. O kadar yolu gitmeye değiyor.