Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ERMENİLER’İ ÇILDIRTACAK HEYKEL! (Tıkla ve İzle)

ERMENİLER’İ ÇILDIRTACAK HEYKEL! (Tıkla ve İzle)
4 Şubat 2020 21:50 | Son Güncellenme: 5 Şubat 2020 09:14

BAŞTA Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu’da hak iddia eden, iftira dolu yalanları ile dünya kamuoyunu aldatan Ermeniler’in heveslerini kursaklarında bırakacak, Türk’ün mührü niteliğindeki bir heykel (taşbaba) Şenkaya’nın Ormanlı Köyü’nde bulundu.

Şenkaya ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre ötede, Allahuekber Dağları yamaçlarında yer alan Ormanlı Köyü’nde bir taşbaba heykeli bulunduğu haberi, Müze Müdürü Hüsnü Genç ile Taş Eserleri Koordinatörü Oğuzhan Türk’ü harekete geçirdi.

HEYECANLANDIRAN BİLGİ

Eski eserlere, arkeolojiye özel ilgil duyan Eğitimci, Araştırmacı, Yazar Ömer Faruk Kızılkaya’ya ulaşan bir önemli bilgi herkesi heyecanlandırdı. Ormanlı Köyü’nde bir vatandaşın dağda bir heykel bulduğunu öğrenen Ömer Faruk Kızılkaya, bir yandan Şenkaya Kaymakamlığı’nı bilgilendirirken, aynı zamanda da Erzurum Müze Müdürlüğü’nü de taşın varlığından haberdar etti.

Aslen Mersinli olan, yaklaşık 30 yıldan beri Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapan Türkoloğ Prof. Dr. Osman Mert ile yapılan görüşmeler sonrasında, hiç vakit kaybedilmeden, bir an önce köye gidilmesine karar verildi.

BU BİR TÜRK YAPITI

Hava şartlarının olumsuzluğuna aldırış etmeyen ekip, zaman kaybetmeksizin salı sabahı yola koyuldu. Uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra, bir dağ köyü olan Ormanlı’ya ulaşan ekibin tüm yorgunluğunu, yaklaşık 120 santim boyunda, 30 santim enindeki taş heykel fazlasıyla giderdi.

Duyduğu sevinci, “hayatımın en büyük ödülünü bugün aldım” diyerek dışa vuran Prof. Dr. Osman Mert, heykelin Kıpçak Türkleri’ne ait, yaklaşık 2500 yıllık bir önemli yapıt olduğunu açıkladı.

Anadolu’ya 1071 Malazgirt Savaşı sonrasında Oğuz Türkleri’nin girdiğinin bilindiğini, Ermeniler’in de bu toprakların kendilerine ait olduğunu, dolayısıyla Türkler’in çok sonraları buralara geldiklerini iddia ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Osman Mert, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

BU HEYKEL, BİZİM MÜHRÜMÜZ

“- Bir Tükoloğ olarak, hocamız Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz ve diğer arkadaşlarımızla birlikte yıllarca başta Moğolistan olmak üzere, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Sibirya’da Türk izleri aradık, çok önemli bulgular elde ettik. Ancak bu coğrafyada böyle önemli bir yapıt ile ilk kez karşılaşıyorum. Daha önceleri benzer üç heykel ülkemizde bulunmuştu, bu 4’üncüsü. Heykelin 2500 yıl öncesine ait olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Taşbaba heykeli, bizim mührümüz, tapu senedimiz, üzerinde yaşadığımız toprakların bize ait olduğunu gösteren, inkarı mümkün olmayacak bir önemli delil. Böylesine bir delil ile karşılaşmış olmanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. Bu işlere gönül vermiş bir bilim insanı olarak, hayatımın ödülünü aldım diyebilirim.”

KÖYLÜLERE VE KIZILKAYA’YA TEŞEKKÜR

Köylülere gösterdikleri yakınlık ve yaptıkları yardımdan dolayı teşekkür eden Müze Müdürü Hüsnü Genç, heykeli, beraberlerinde getirdikleri bir sünger döşeğe, bebek kundaklar gibi sararak Erzurum’a götürdü ve koruma altına aldı.

Ormanlı köylülerinin çok önemli bir iş yaptığını, bunun bir karşılığının olamayacağını belirten Müdür Genç, “Osman Mert hocamızın tespiti, her türlü kuşkuyu ortadan kaldıracak nitelikte. Bulunan heykel, Kıpçak Türkleri’ne ait, taşbaba diye tanımladığımız 2500 yıllık bir yapıt. Böyle bir eserin bu topraklarda bulunmuş olması, buralarda hak iddia eden, yalanları, iftiraları ile dünya kamuoyunu aldatan Ermeniler’e verilmiş çok güzel bir cevaptır. Bu heykel, üzerinde yaşadığımız toprakların Türkler’e, yani bizlere ait olduğunun bir göstergesi. Bu topraklarda, Anadolu’da Türkler 2500 yıldan beri var, yaşamış, yaşamaya da devam ediyoruz. Bu heykelin devamı gelecek diye düşünüyorum. Baharda, karın kalkmasıyla birlikte bu köy ve çevresinde önemli çalışmalar yapacağız. Ormanlı Köyü sakinlerine, Osman Mert hocamıza ve bize bilgiyi ulaştıran Ömer Faruk Kızılkaya kardeşime sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. erzhaber

https://www.facebook.com/Erzurumdanhaberler25/videos/273507713622331/

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.