Dolar 32,5683
Euro 34,9289
Altın 2.425,54
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C

ERZURUM GÜNLERİ’NDEN GINA GELDİ

ERZURUM GÜNLERİ’NDEN GINA GELDİ
26 Eylül 2017 13:16 | Son Güncellenme: 26 Eylül 2017 13:21

ERZURUM GÜNLERİ Mİ, YETER ARTIK!

BİR “Ankara’da Erzurum Günleri Pazarlamacılığı” daha son buldu, ama farklı nedenlerden dolayı başlayan tartışmalar bitmedi,  görünen o ki, biteceğe de benzemiyor.

***

Erzurum Günleri’ne katılan çoğu vatandaşın sosyal medyada yaptığı değerlendirme ve yakınmaları, çadırlarda nasıl hayal kırıkılığı yaşandığını, iyiniyetin nasıl suistimal edildiğini, insanların memleket özleminin ve Dadaşlık ruhunun nasıl istismar malzemesi yapıldığını gözler önüne fazlasıyla seriyor.

***

Önce şunu sormak ve cevabını bulmak lazım:

Böylesi etkinliklerin amacı nedir?

Niye Ankara’da, İstanbul’da ya da bilmem nerede Erzurum adı altında günler düzenlenir?

Niyet, Erzurum’u buralarda tanıtmak mı, yoksa Ankara’daki Erzurumlular’a, “gel gel” ederek, fahiş fiyattan bişeyler satmak mı?

***

Geçen yılki “panayır” ya da “çadır tiyatrosu”nun düzenleyicisi, organizatörü, pazarlayıcısı falan Erzurum derneği ya da konfederasyonuydu, bu yılki de filancası oldu.

İsimler değişti o kadar.

Yoksa oyun aynı oyun, tezgah aynı tezgah.

***

Erzurum Günleri’ne gazetecileri davet etmek adet oldu ya…

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Erzurum’dan çok sayıda basın mensubu Ankara’ya taşındı?

***

Bu yılki davete, “teşekkür” etim ve katılmadım.

Dolayısıyla organizasyon nasıldı, bilmiyorum.

***

Ancak, adı kendisinden çok büyük olan Atatürk Kültür Merkezi’nin içleracısı durumunun aynen devam ettiği inancını taşıyorum.

***

Bakımsız, kimin ne yaptığının çok da belli olmadığı öyle bir merkezde Erzurum Günleri düzenlemek, “pazarlamacılık zekası”, bizim “insani zekamızın” kat be kat üstünde olan insanların “dahiyane” bir buluşudur.

***

O merkezde sadece Erzurum Günleri düzenlenmiyor elbet.

Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde, kaba bir ifadeyle “sövüşlenmeyi” bekleyen her il için, birkaç günlük bir oyun sahneleniyor.

***

Mesela daha önce AKM’de “Kars Günleri” düzenlenmiş.

***

Sosyal medyadaki kişisel sayfasında, “Erzurum Günleri’ne cağ kebap yemeye gittik. Giderken de dostlarımızı yanımızda götürdük. Ancak, en çok 30 gram ağırlığındaki her bir cağ için 10 TL ödedik Şişler sanki böğrüme saplandı” diye yazan ve “hepimizi mahcup eden” Derya Kaya adındaki bir vatandaşın paylaşımına, bir başkasının yazdığı “Siz hiç üzülmeyin! Biz de Kars Günleri’nde kaz yemeye gittik, kaz gibi yolunduk” sözü, her şeyi özetliyor aslında.

***

Çok merak ediyorum…

***

Hani Ankara’da, İstanbul’da Erzurum günleri düzenliyor, ya da “Ejder3200 TIR’ı”nı şehir şehir dolaştırıyor, güya reklam yapıyoruz ya!

***

Harcanan o kadar paraya ve emeğe karşın, acaba Erzurum neyin karşılığını buldu veya bulabildi mi?

***

Bu soru için denilebilir ki;

Halep oradaysa, buyrun işte Erzurum da burada!

***

Tabi bunlar işin ekonomik boyutu.

Bir de “Bayrak ve Atatürk fotoğrafı skandalı” var ki, evlere şenlik.

***

“Cumhuriyeti kuran şehir” olarak bilinen, milli ve manevi değerlerine bağlılığı ile tanınan Erzurum’un adının geçtiği bir etkinlikte; Türk Bayrağı ve Atatürk Fotoğrafı eğer eksik kalmışsa…

Yapılan, eksikliğin ve unutkanlığın ötesinde bir şeydir; ayıptır, saygısızlıktır, nezaketsizliktir.

***

Aslında önemli olan “Bayrak vardı, Atatürk’ün fotoğrafı yoktu” tartışması değildir, önemli olan böylesi bir tartışmanın yanında, muhataplarının, parmak sallayıp, “Zaten siz böylesiniz, güzel bir etkinliği gölge düşürmek için elinizden geleni yapıyorsunuz. Sizden de bu beklenirdi” türünde yaptıkları çok da şık olmayan açıklamalardır.

***

Erzurum’un sosyal ve ekonomik hayatına “zerre” katkısının olmadığına inandığım böylesi etkinlikler, bu ense bizde olduğu müddetçe daha çok tekrar edilir.

***

Artık bu çadır tiyatrosu işine bir son verilmelidir.

***

Başta Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, çadırda gözükmeyi marifetmiş sanan tüm zevat, bundan böyle gücünü, zamanını, parasını Erzurum için harcamalı, “Erzurum’da Anadolu Günleri” diye bir etkinliğe birlikte imza atmalıdırlar.

***

Demem o ki, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı fuar ve kongre salonlarının inşaatı ha bitti, ha bitecek.

Bu salonlar, her halde “dostlar alışverişte görsün” diye yapılmadı.

***

Erzurum, bölgenin merkezi kenti. En uzak şehir 3 saat ötemizde.

***

Bu hangarlarda, adam gibi, insana yakışır güzellikte Kars Günleri, Erzincan Günleri ve hatta Azarbeycan, Tebriz, İran günleri düzenlenerek, bölge insanları rahatlıkla Erzurum’a çekilebilir.

***

Sorum herkese:

Önemli olan Erzurum’u mu Ankara’ya taşımaktır, yoksa Ankara’yı, Kars’ı, Elazığ’ı, Tebriz’i, Tahran’ı, Bakü’yü Erzurum’a taşımak mı?

Tercih Erzurum’u yönetenlerindir.

YORUMLAR

  1. Cahit COŞKUN dedi ki:

    Öztürk Bey kalemine yüreğine sağlık… Lafa geldimi mangalda kül bırakmıyoruz.
    Biz şöyle Erzurumluyuz, böyle Dadaşız , mertiz, dürüstüz diye… Dadaslikta otuz gr eti on liraya satmak varmı ?..
    Yazık çok yazık !.. Erzurum’ u Erzurumluyu küçük düşürmeye kimsenin hakkı yok. Bunu yapanlar ben Erzurumluyum ben dadaşım hele hele ben müslümanım hıç demesin… Onlar Erzurum’un sırtına yapışmış ” kene ” den başka bir şey değil…

  2. Metin Arslan dedi ki:

    Öztürk bey kardeşim,öncelikle çok yerinde ve isabetli tesbitli yazınızdan dolayı kutluyorum sizi.Ankarada yaşayan bir Erzurumlu olarak bahse konu çadırla ticaret konusunda Erzurumludan çok Erzurumlu olmayan çoğu Ankara esnafı boy gösterir.İşin daha önemli kısmı organizasyonda adı geçen esav,ervak ve Erzurum federasyon dernekleri bu tiyatrodan dolayı kültür bakanlığından ne kadar katkı payı alıp bu büyük meblağlı paraları ne yapmaktadırlar.Asılbu konuya elbasarsanız ortaya çıkacak pisliklere sizlerde inanamayacaksınız.ervakda başkan denilen şahsın salonda kimlerle çekilmiş fotoğraflarını çerçeveletip duvarlara astığını bir araştırın.Burası Erzurum vakfı buraya her görüşten insanlar gelebilir uyarımdan ve ısrarımdan sonra bir kez indirdiler.Ondan sonrada bir daha gitmedim.Yıllardır vakfa yer satın alınacak hikayesiyle uyutuyorlar insanı.Yönetimede kendi şebekelerinden başkasını sokmuyorlar.Selam ve saygılarımla.