Dolar 32,5691
Euro 34,7564
Altın 2.492,34
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

ERZURUM İLE GÜRCİSTAN’DAKİ İLGİNÇ BENZERLİK

ERZURUM İLE GÜRCİSTAN’DAKİ İLGİNÇ BENZERLİK
29 Aralık 2017 12:33 | Son Güncellenme: 29 Aralık 2017 12:35

ANADOLU Sigorta’nın reklam filmini hatırladınız mı? Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1924’te Pasinler depremi için Erzurum’a geliyor. Bir depremzedeyi canlandıran Sebahattin Bayraktutan ile konuşuyor. Çok ses getiren bu reklam filmi, Aşkale depremi sırasında yıkılan Evrenli, yeni adıyla Aziziye ilçesine bağlı Atlıkonak köy/ mahallesinde çekilmişti. Peki aynı isimli “Evrenli Köyü, Gürcistan’da da var” desem, bana inanır mısınız?

Gürcistan’da sadece Evrenli’nin mi adı mı var? İşte bu konuda bir araştırma yapıldı. Hem de Erzurum eski Milletvekillerinden Rasim Cinisli’nin isteği üzerine araştırmayı Almanya’nın Erzurum Konsolosu Yılmaz Kuşkay gerçekleştirdi. Önemli ve çarpıcı bilgilere ulaşan Yılmaz Kuşkay, araştırmayla ilgili şunları söyledi:

“Osmanlı’nın parlak döneminde Gürcistan’ın Borçalı (Kvemo Kartli) bölgesi, Azerbaycan kökenli Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir yer. Gürcistan nüfusunun yüzde 12’sini Türkler oluşturuyor. Hemen yanında yine Türklerin yaşadığı Ahıska bölgesi bulunuyor. Borçalı’da sadece Evrenli yok. Borçalı’da Aşkale var. Şimdi adı Ortabahçe olan Cinis var. Yeni adı Beypınar olan Öznü var. Yine adı Güzelyayla yapılan KIzılkilise var. Ayrıca Gürcistan’da, Aziziye’ye bağlı Kuşcu’nun, Yedikilise’nin, Nardiven (Merdiven), Dereköy isimlerine rastladım. Gürcistan’da bir oymaktaki Aşkale, Cinis, Evrenli, Öznü, Kuşcu, Kızılkilise gibi mahalle adları ile Erzurum’daki isimlerin aynı olması bana çok ilginç geldi. Borçalı ismi de Bayburt’ta var. Bana göre o isimler Gürcüler tarafından Anadolu’ya getirildi. Aslında  konu, bilimsel açıdan araştırılmalı.”

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.