Dolar 32,3864
Euro 34,9916
Altın 2.323,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ERZURUM KADININDAN GÜÇ GÖSTERİSİ

ERZURUM KADININDAN GÜÇ GÖSTERİSİ
8 Mart 2020 19:54

FARKLI şehirlerde; “birlikten kuvvet doğar” sözünden yola çıkılarak kurulan şirket, kooperatif ve ortaklıklara benzer bir büyük adımı Erzurumlu kadınlar da atmaya hazırlanıyor. “Kadama Erzurum Kadın Platformu” adı altında örgütlenme çalışması başlatan kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde görücüye çıktı, küçük çaplı bir “gövde gösterisi” yaptılar.

Oluşturulması kararlaştırılan platformun ekip kaptanlığını üstlenen Eczacı Canan Uçar’ın öncülüğünde güçbirliğine giden ve örgütlenme çalışmalarına hız veren kadınlar, hedeflerini ve amaçlarını anlatmak amacıyla düzenledikleri toplantıda, Erzurum Basını ile bir araya geldiler.

NEDEN GÜÇBİRLİĞİ

Evlerinde hazırladıkları pasta ve çörek gibi yiyeceklerle “biz bu işin en iyisini yaparız” dercesine, bir kafede ikramda bulunan kadınları örgütleme işini üstlenen Eczacı Canan Uçar, yaptığı konuşmada neden böyle bir birlikteliğe gitmeye karar verdiklerini anlattı.

Fazla eğitim görmemiş, ama hayatla mücadelede başarı sağlamış kadınların hikayelerinin kendisini çok etkilediğini belirten Canan Uçar, benzer türde hikayeleri Erzurum kadınlarının da yazacağına inandığını söyledi. Farklı yaşlarda, kimi ev, kimi iş kadını hemcinsleriyle “Kadama Erzurum Kadın Platformu” adı altında örgütlenme kararı aldıklarını, aldıkları kararın açıklanmasını da 8 Mart gibi özel bir güne bıraktıklarını kaydeden Canan Uçar, şunları söyledi:

O SOFRA, SİZİN SOFRANIZDIR

“- Anadolu’da oturduğunuz her sofra binlerce yıllıktır. Ambarlarda ne varsa, hepsi bize ait. ‘Yeryüzünün en değerli şaheseri sofradır’ der bir kadın yazar. Sofra, yaratılmış, kurulmuş en değerli sanat eseridir. İçine sevdayı koyarsanız davet olur, hüznü katarsanız cenaze yemeği olur. Annenizin böreği, nenenizin ketesi çocukluğunuz, soharıcın kokusu mahalleniz olur. Böyle bir sofrayı dünyanın neresinde bulursanız sizin sofranızdır ve bu sofra binlerce yıl aynıdır. Zaman değişir, mekânlar değişir ama insan değişmez.”

CİNSİYET DEĞİL, CESARET MESELESİ

Bir işe girişmenin cinsiyet meselesi değil, cesaret meselesi, evlatlarını doyurma meselesi olduğunu bilen kadınların aynı zamanda kendilerini, evlatlarını, ailelerini, yakın çevrelerini ve en nihayetinde bütün toplumu değiştirecek güce sahip olduğuna dikkati çeken Canan Uçar, sözlerine şöyle devam etti:

KOOPERATİF KURUYORUZ

“- Şimdi cesaretleri korkularından büyük sarı gelin elli bu kadınlar, bir ‘kooperatif modeli’yle dünyanın emekçi kadınlarının gününde karşınızdalar. Erzurumlu kadınların cesareti, hüneri ve başarısının ürünü olarak doğmaktadırlar ve el emekleri, kültürleri; kendilerini hayallerinde büyütürken, çabalarıyla zenginleşen hikâyeleri gelecek kuşaklara başlangıç noktası olacaktır. Bu kooperatif, kadınların bildikleri en iyi işten başlayarak, kimliklerine uygun ve sürdürülebilir bir ekonomi yaratacak; böylelikle bulundukları yerde hayatlarını sürdürmelerine destek olacaktır.”

UMUTLARI YEŞERTECEĞİZ

Kadının ve emeğin farkında olanların heyecanlarına ortak olacaklarına inandıklarını da kaydeden Canan Uçar, Erzurum’u ve onun gücünü bilenlerin için umutlarını yeşertme niyetinde olduklarını belirtti. Bundan böyle kadınların ilmek ilmek dokuduğu başarı öykülerini yazmaya başlayacaklarını vurgulayan Uçar, “Bizim olan lezzetleri, yöresel ürünleri insanların beğenisine sunacak, yerel üretimi, yöresel kaynakları, yöresel gelenekler ile harmanlayacağız. Geçmişe saygı duyuyor ve geleceğe inanıyoruz. İnanıyoruz ki gelecek; her coğrafyanın kendi ürünüyle şekillenecek, şehirler hatta ilçeler ürettikleri ürünle anılacak. Yaklaşık 200 kilometre yakınında 11 il, 300 kilometre yakınında 4 ülke olan Erzurum, 2000 rakımda kurulmuş dünyanın en yüksek şehirlerinden birisidir. Bu eşsiz özelliklere sahip çıkar, toprağın, iklimin bereketini geleceğe taşıyabilirsek, dünyadaki yerimizi alırız. Biz başarılı olursak Erzurum başarılı olur, Anadolu başarılı olur, Türkiye başarılı olur” diyerek sözlerini noktaladı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.