Dolar 32,5671
Euro 35,0146
Altın 2.428,17
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 22°C

ERZURUM MEZARLARINDA BAHAR VE BAYRAM GÜZELLİĞİ

ERZURUM MEZARLARINDA BAHAR VE BAYRAM GÜZELLİĞİ
22 Mayıs 2020 15:07 | Son Güncellenme: 23 Mayıs 2020 12:14

MEZAR ziyaretlerine, çoğu şehirde olduğu gibi, Erzurum’da da önem verilir.

Özellikle cuma günleri sabah saatlerinde mezarlıklara akın eden vatandaşlar, yakınları için, fatihalar okur, dualar ederler.

Bu ziyaretler, dini bayramlar öncesinde daha başka bir havaya bürünür.

Arefe günü öğleden sonra başlayan mezar ziyaretleri, bayram sabahında yoğunluk kazanır.

Bayram namazı için camilere akın eden insanlar, namaz sonrası bu sefer rotayı mezarlıklara çevirirler.

Erzurum’da hiç şüphesiz yoğunluk Asri ve Abdurrahmangazi Mezarlıkları’nda yaşanır.

Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle süregelen hayatın hiç görülmemiş şekilde değişime uğraması, camilerin toplu ibadetlere kapatılması, cuma namazlarının iptali, okulların tatili, kamu işyerlerinde yeni düzenlemelere gidilmesi, mezarlık ziyaretlerinin de askıya alınmasına yol açtı.

Önceki yıllarda Ramazan geldiğinde, nostalji yaşamak amacıyla Erzurum’a akın eden insanlar, bu yıl seyahat yasağına takılınca, ne mezarlar, ne camiler ve ne de çarşı-pazarda o hareketlilik ve heyecanın esamisine bile rastlanmadı.

Geçen yıllarda yaşanan yoğunluğun bu yıl yaşanmaması, belki heyecanı alıp, götürdü, ama doğanın hiç olmadığı kadar kendine gelmesine ve güzelleşmesine vesile oldu.

Erzurum’un mezarlıkları da, baharın güzelliklerinden payına düşeni fazlasıyla aldı.

Asri Mezarlık başta olmak üzere, Şehitlik ve Abdurrahmangazi Mezarlığı, frenk üzümleri ve meyve ağaçlarının çiçek açmasıyla birlikte gelin gibi süslendi.

Erzurum Şehitliği de bayraklarla birlikte gözalıcı bir hale geldi.

erzurumdanhaberler olarak bu yıl Erzurum’a gelme, en azından mezarlıkları ziyaret etme fırsatı bulamayan şehir dışındaki Erzurumlular’a bir sürpriz yapalım istedik.

Asri Mezarlık’tan çektiğimiz fotoğrafları, bayram arefesinde yayınlayarak, uzağı yakınlaştırma, anıları tazeleme gayreti güttük, insanlara dua etme, fatiha okuma fırsatı sunalım istedik. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.