Dolar 32,3307
Euro 35,0310
Altın 2.282,61
BİST 8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

İŞE YARAMAYAN PAHALI MÜLKLERİMİZ

İŞE YARAMAYAN PAHALI MÜLKLERİMİZ
19 Haziran 2020 07:31 | Son Güncellenme: 19 Haziran 2020 07:32

BİRİSİ, adı artık unutulanlar arasında yer alan Posta-Telefon-Telgraf (PTT) İşletmesi’ne, birisi belediyelerin kasası İller Bankası’na, bir başkası Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ait, bir zamanların hizmet üreten, şehrin değişik noktalarına serpilmiş kamu binaları terk edilmiş olmanın hüznünü yaşarken, vatandaş bu binaların sökülerek yerlerine  ihtiyaca uygun yenilerinin yapılmasını, dolayısıyla kentin ekonomik değerininin yükseltilmesini istiyor ve bekliyor.

EN ÖNDE BU KURUM VAR

Erzurum kent merkezinde yer alan çoğu kamu binası ya tamamen terk edilmiş durumda, ya da kapasitesinin altında bir performansla hizmet veriyor. Birkaçı dönemin PTT’sine ait binalar ya çürümeye terk edilmiş, viraneye dönmüş durumda. “Sıfır” ekonomik değere sahip, paha biçilemez mülklere sahip kurumların başında dünün PTT’si, bugünün Posta İşletme İdaresi geliyor.

SUÇ MEKANI GİBİ

Terk edilen binaların en dikkat çekicilerinden birisi, şimdilerde kimsenin dönüp yüzüne bakmadığı Yoncalık’taki İller Bankası Hizmet Binası geliyor. Yenişehir’de yapılan yeni yerlerine önceki yıllarda taşınan kurum, ilk göz ağrısı eski hizmet binasını kaderine terk etti. Sarhoşlara, uyuşturucu müptelalarına mekan olan ve her haliyle tel tel dökülen banka binasının bir an önce sökülerek, suç mekanı olmaktan çıkartılması isteniyor.

dav

“BEN BURADAYIM” DİYOR

PTT’ye ait bir başka “utanç abidesi” de Tebrizkapı’da, Narmanlı Cami’nin hemen arkasında, Leblebici Yokuşu’nun başında, sarı renkli sıvasıyla “ben buradayım” dercesine göze çarpıyor. Bir zamanlar hem PTT şubesi, hem de lojman olarak kullanılan binanın camı, çerçevesi dağılmış, viraneye dönmüş. Bir başka suç mahalli bu binanın da değerlendirilmesi isteniyor ve bekleniyor.

Yine PTT’ye ait terkedilmiş oldukça büyük bir lojman binası da Şeyhler Mahallesi’nde, Yenikapı Caddesi üzerinde yer alıyor. Bu bina da çok uzun zamandan beri terk edilmiş, akıbeti meçhul öyle bekletiliyor.

HEPSİ ATIL DURUMDA

Menderes Caddesi üzerinde bulunan ve “depreme dayanıklı değil” denilerek bir bölümü boşaltılan, ancak o haliyle hizmet vermeye devam eden bir zamanların PTT Bölge Müdürlüğü binası da, tıpkı Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ait silo ve depoları gibi, Erzurum’un “ekonomik değeri sıfırlanmış” mülkü hayli pahalı kamu binaları arasında geliyor.

Yine Muratpaşa Mahallesi’nde bulunan bir zamanlar askeri lojman olarak kullanılan bina, TRT Bölge Müdürlüğü’ne ait hizmet binası, yeni yerine taşınacağından kapısını uzun zamandan beri ziyaretçi trafiğine kapatmış olan Müze, yine aynı güzergahta yer alan, çoğu Milli Savunma Bakanlığı’na ait kamu binaları, öylece bekliyor, bekletiliyor.

Bu ve benzeri tüm binaların yeniden değerleme ve değerlendirilmesi için harekete geçilmesini ve Erzurum haritasının masaya yatırılmasını isteyen ve bekleyen vatandaş, şehrin ekonomik anlamda geri gidişinde bu binaların değerlerinin sıfırlanmış olmasının da ciddi etkisi olduğuna dikkat çekiyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.