Dolar 32,5999
Euro 34,8349
Altın 2.491,69
BİST 9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 19°C

ERZURUM’UN YANIK TÜRKÜLERİNİ KİM SÖYLEYECEK

ERZURUM’UN YANIK TÜRKÜLERİNİ KİM SÖYLEYECEK
7 Şubat 2018 16:14

“ERZURUM türküleri, huma kuşu, göç göç oldu, bülbülün kanadı sarı” dendiğinde ilk akla gelen sanatçılardan olan Mükerrem Kemertaş’ın yarın İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi’nde çok önemli bir ameliyat geçireceği belirtildi ve herkesten dua istendi.

Uzun zamandan beri kanser hastalığının pençesinde kıvranan, yeme-içme konusunda ciddi sıkıntı çektiği için de midesine tüp takılmasına karar verilen ünlü sanatçının yalnızlığa terkedilmesi, sevenlerinin içini burktu.

Erzurum’un yanık türkülerini en iyi okuyan sanatçılardan birisi olan ve neslinin son temsilcisi olarak anılan 78 yaşındaki Mükerrem Kemertaş’a dua bekleyen eşi Tülay Kemertaş, “Bugün tüm tahliller yapıldı. Artık yarını beklemeye başladık.  Umarım her şey umduğumuz gibi gider” dedi.

MÜKERREM KEMERTAŞ KİMDİR

1940 yılında Erzurum’da doğdu. 1961 yılında Erzurum Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği bünyesinde oluşturulan Doğudan Sesler Topluluğu’na katıldı. Bu topluluğun TRT Erzurum Radyosu için düzenli aralıklarla hazırladığı programlarda beş yıl boyunca yer aldı. 1966 yılında açılan sınavı kazanarak Erzurum Radyosu’nda kadrolu sanatçı oldu.

1970 yılında TRT İstanbul Radyosuna tayin olan sanatçı, uzun yıllar çalışmalarını İstanbul’da sürdürdükten sonra 1985 yılında İzmir’e yerleşti ve TRT İzmir Radyosu’nda görevine devam etti.

Mükerrem Kemertaş, 2003 yılında TRT’den emekli oldu. Sanat hayatı boyunca sayısız türkü ve uzun havanın tanınıp sevilmesine emsalsiz sesi ile katkı sağladı. Bilhassa Erzurum ve çevresi türkülerini ve özellikle de“göç göç oldu göçler yola dizildi”, “huma kuşu yükseklerden seslenir”, “tutam yar elinden tutam”, gibi pek çok uzun hava, türkü, bar ve tatyan havası onun sesinden geniş kitlelere ulaştı. erzhaber
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.