Dolar 32,5327
Euro 34,9418
Altın 2.435,60
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 20°C

ESTP BAŞKANI GÜVENLİ, KİTABIN ORTASINDAN KONUŞTU

ESTP BAŞKANI GÜVENLİ, KİTABIN ORTASINDAN KONUŞTU
11 Ekim 2016 11:29

01-adnmkkk

RUHUNU KAYBETMİŞ BİR ŞEHİRDE YAŞIYORUZ

ERZURUM Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı Mustafa Güvenli, hükümet tarafından Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ilde uygulanmasına başlanacak yeni yatırım ve teşvik paketinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi, “Bu bölgeler ve illeri kalkındırılmak isteniyorsa, önce terörü yok edecek adımlar atılmalı, bunun yanında da sektörel bazda doğru tespitler yapılmalı” dedi. Kimilerinin umutsuzluğa kapılıp, “Artık Erzurum’dan bir şey olmaz” dediğine dikkati çeken Başkan Güvenli, “Böyle bir değerlendirme Erzurum için yıkımdan başka bir anlam ifade etmez” diye konuştu.

ERZURUMDANHABERLER.COM’A ÖZEL DEĞERLENDİRME

Geçmiş yıllarda alınan teşvik tedbirlerin daha çok üretimi genişletmeye yönelik olarak çıktığını, bütün bunları uzaktan yazılan birer reçete olarak gördüklerini belirten Mustafa Güvenli, erzurumdanhaberler.com’a yaptığı özel değerlendirmede, yapılan yanlışları Ankara’ya anlatmakta hayli zorlandıklarını hatırlattı. Tedbir paketleri hazırlanırken, şehirlerin kendi mesleki yetenek ve birikimlerinin göz önünde tutulması gerektiğini kaydeden Güvenli, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

HER DÜKKAN BİR İMALATHANEYDİ

“-Hatırlanırsa şayet, Erzurum’da eskiden Kavaflar’da mesela, her dükkan bir küçük imalathaneydi. Bakırcılar da yine öyleydi. Bakırcı ustalarımızın yaptığı termosifonlar adeta kapışılırdı. Taşmağazalar’daki her kuyumcunun küçük de olsa bir atölyesi vardı. Büyük takı şirketlerinin ustaları genelde Erzurumluy’du, o atölyelerden çıkmıştı. Erzurum, bütün bu özelliklerini kaybetti. Ekonomik göstergeler, ülkemizin en yoksul bölgesinin, sınırları içinde Erzurum’un da bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu gösteriyor. Güneydoğu’da terör mağduru iller var. Devlet, bu illetten kurtulmak için ne gerekiyorsa yapmalı. Ama bizi de kalkındırmak için ciddi ve somut adımlar atmalı.”

SEKTÖREL ANLAMDA DOĞRU TESPİTLER YAPILMALI

Başbakan Binali Yıldırım’ın, geçtiğimiz eylül ayı başlarında Diyarbakır’da açıkladığı yeni teşvik ve yatırım paketinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Mustafa Güvenli, “Erzurum’un kalkınmasını, önündeki zorlukları ve engelleri aşmasını istiyorsak, sektörel anlamda doğru tespitler yapmalı, isabetli adımlar atmalıyız. Nedir Erzurum’un altayıpısı, konumu, bu konumunun sağladığı avantajlar orta yere konulmalıdır. Erzurum, çevresindeki 11 ile ortalama 200 kilometre uzaklıkta bir merkez. 300 kilometre ötesinde de 4 ülke var. Bu avantajlar iyi değerlendirilmeli, yapımı yılan hikayesine dönen lojistik merkezde mutlu sona mutlaka ulaşılmalıdır. Bölge müteşebbisleri olarak vergi ve SGK işveren paylarının uzun vadeli olarak indirilmesi gerektiğinden yanayız” dedi.

İŞVEREN PAYLARININ DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ

Erzurum’da yaşanan sorunların başında, bürokrasideki parçalanmışlığın da geldiğini bildiren Mustafa Güvenli, değerlendirmesini şöyle noktaladı:

“-İşveren paylarının bölgemizde düşürülmesi, bölgemize verilecek, iş dünyasına sağlanacak teşviklerden çok daha fazla fayda sağlayacaktır. Bu imkanlardan yararlanabilmesi için, bir şirkette en az 500 işçi çalıştırılma şartı var. İnsaf yani. Bizim bölgemizde 500 işçi çalıştıracak kapasitede kaç şirket bulabilirsiniz?

BÜROKRASİDEKİ PARÇALANMIŞLIK GİDERİLMELİ

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) olarak, bürokrasideki parçalanmışlığın bir an önce giderilmesini, sivil toplum kuruluşlarının da Erzurum ölçeğinde biraraya gelmesini arzuluyoruz. Bu dağınıklık kimsenin, hele de Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) umuruna değil. ETSO yönetimine geçmişte aday olmuştum. Ancak bugün böyle bir düşüncem yok. Ben sadece, ETSO’nun yatırımcıyı kolundan tutup, Erzurum’a getirmesi gerektiğini söylemeye çalışıyorum. Şehir maalesef kendisine sahip çıkacak bir dinamiğe sahip değil. Şehir genelinde ciddi bir umutsuzluk ortamı hakim. Çoğu insan, bu memleketten bişey olmayacağını söylüyor. Bu bir yıkımdır. Ne yazık ki, Erzurum, bedeni olan, ruhu olmayan bir şehre dönüştü. Bizim, kaybettiğimiz o asil ruhu bir an önce bulmamız gerekiyor.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.