Dolar 32,5837
Euro 34,7934
Altın 2.507,59
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C

EVLERİMİZİ BAYBURT’A TAŞIYALIM MI?

EVLERİMİZİ BAYBURT’A TAŞIYALIM MI?
27 Ekim 2017 15:52
ESKİ yıllarda, “Daha yazımızın mürekkebi kurumadı” derlerdi. Aslında her yıl ‘Papağan’ gibi birkaç kez tekrarlıyoruz ama duyan yok. Son yazının başlığı: ‘İşte Erzurum’un çözüm bekleyen sorunları.’ İdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum’da 30 Eylül 2017 günü yaptığı konuşmasının bir bölümünde, Erzurum’un eksiklerinden söz etmişti. O eksikliklerin giderilmesi için de Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı  Mehmet Sekmen, İlçe belediye başkanları, Belediye meclis üyelerini görevlendirmişti.
Erzurum’un yıllardan beri çözüm bekleyen sorunları listesini içinde bulunduğumuz Ekim aynın ilk haftası, hazırlamış ve ilgili makamlara sunmuştum. Listenin ilk sırasına da doğalgaz indirimini almış ve “Erzurum’da 6 ay doğalgaz, soba, kalorifer yakılıyor. Şehirde yaşayanların göç etmesini önlemek için gelir, emlak, ÖTV, KDV gibi vergi kalemleriyle doğalgazda indirim yapılmalı. Çalışan ve emeklilere Erzurum’da yaşadıkları için artı ücret ödenmeli. Geçmiş yıllarda kok kömüründe indirim yapılıyordu, Doğu’da görev yapanlar da ek ücret alıyordu” demiştim.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Bunun ardından fotoğraflı bir haber servis edildi. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ankara’da Erzurum Milletvekilleri bir araya gelmiş, aylık değerlendirme yapmışlar. Şimdi Akdağ ve milletvekillerine sormanın tam sırası:
Peki siz Cumhurbaşkanının talimatına ve görevlendirmesine rağmen Erzurum’un kangrene dönüşen hangi sorunlarını ele aldınız?
Bayburt ve Gümüşhane’ye sağlanan doğalgazdaki indirimden Erzurum, yararlanacak mı?
Kışın kalitesiz yakıt yüzünden ortaya çıkan hava kirliliğinden haberiniz yok mu?
Dar gelirliye kirlilik yaratan kömür yerine doğalgaz vermeyi hiç düşündünüz mü?
Günde 15-20 uçağın inip kalktığı havalimanının sorunlarını iyileştirmek adına ne yaptınız?
Geçen seçimde Erzurum’a sanayi getireceğinizi söylediniz, cazibe merkezleri projesinden söz ettiniz. Mantar gibi kurulacak fabrikalar hani, nerede?
Aziziye’den başlayacak, Palandöken ve Yakutiye’deki İstasyon garında sonlanacak hafif raylı sisteme ne oldu?
Yüksek hızlı tren, hayvancılık gibi diğer temel sorunlara ise şimdilik girmiyorum.
AĞBAL BİR İLKİ BAŞARDI
Madem Ankara’da toplandınız, Erzurum’un hangi derdine son verdiniz? Duymadınızsa söyleyeyim. Bayburt ve Gümüşhane’de doğalgaz ücretinde 16 Ekim’den sonrası için yüzde 9 indirim yapıldı. İndirim sadece bu yıl için değil, 2021 yılına kadar geçerli olacak. Açıklamaya göre, Gümüşhane ve Bayburt’u temiz havaya kavuşturmak, yaşam alanlarında ekonomik konfor sunmak hedefindeymişler.
Bayburt’un nüfusu 90 bin, Gümüşhane’nın 172 bin, toplam nüfus 240 bin. İki ilin ikişerden dört milletvekili var. Bravo Maliye Bakanı Naci Ağbal, iki ilin milletvekilleri, vali, belediye başkanlarına. Bir ilki gerçekleştirdikleri için.
İKİNCİ ÖNEMLİ HABER HAVALİMANI
Kışın sis, tipi nedeniyle Erzurum’a olan uçak seferleri iptal olduğu için turizm olumsuz yönde etkileniyor, vatandaş perişan oluyor. Bu nedenle “Erzurum’a kışlık havalimanı şart” diyoruz ama dinleyen kim. Koşularımızla ilgili ikinci önemli haber, Bakan Naci Ağbal sayesinde Bayburt ve Gümüşhane’ye ortak bir havalimanı yapımına başlandı. Onaylanan bütçesi 285 milyon lira. Bu yıl  28,5 milyon harcanacak.
Gelelim bizim durumumuza: Erzurum’un nüfusu 762 bin, milletvekili sayısı altı. Erzurum’da kışın ısı, sıfırın altına 30-40 dereceye kadar düşüyor. Erzurumlu ayda ortalama 400-500 lira doğalgaz parası ödüyor.
Bakalım Naci Ağbal’ın açtığı yollardan bizim siyasetçilerimiz yürüyebilecek mi? Bizim isteme, sizin de şöyle deme hakkınız var: Doğalgaz indiriminden yararlanmak isteyenler ev- işyerlerini Bayburt’a veya Gümüşhane’ye nakletsin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.