Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 17°C
Az Bulutlu
Erzurum
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 23°C

EVLİLİK, TEK TARAFLI BİR MENFAAT İLİŞKİSİ DEĞİLDİR!

EVLİLİK, TEK TARAFLI BİR MENFAAT İLİŞKİSİ DEĞİLDİR!
5 Ocak 2018 11:14

DİYANET İşleri Başkanlığı, internet sitesinde yer alan ‘kız çocuklarının dokuz, erkeklerin 12 yaşında’ evlenebileceğine ilişkin paylaşımı gelen tepkileri dindirmek amacıyla bugün camilerde okunan cuma hutbesini bu konuya ayırdı. “Dünyadaki cennetimiz aile” konu başlığıyla okunan hutbede, “Evlilik bilinç ve sorumluluk gerektirir. Eş ve anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendirilmeye çalışılması asla kabul edilemez bir durumdur” denildi, Peygamber Efendimiz’in konuyla ilgili buyruğunda, “Evleneceğiniz eş konusunda seçici davranın, denginizle evlenin. Kızlarınızı da emsalleri ile evlendirin” dediği belirtildi.

Genç bir kızın Peygamberimiz’e (s.a.v.) gelerek, “Ya Resullalah, istemediğim halde babam beni kardeşinin oğlu ile evlendirmeyi düşünüyor” dediğinin hatırlatıldığı cuma hutbesinde İslam Dini’nin sağlıklı bir evliliğe ve mutlu bir yuva kurulmasına büyük önem verdiği belirtildi. Nikahın vebali büyük bir sözleşme olduğunun vurgulandığı hutbede, “Evlilik, toplumu ve nesilleri korumak amacıyla atılan sağlam bir temeldir. Aile olmak dünyanın tüm zorluklarını birlikte göğüselemektir, sevinci ve üzüntüyü, varlığı ve yokluğu birlikte paylaşmaktır” denildi.

ÇOCUKLARI İSTİSMARLARA MARUZ BIRAKMAK ASLA CAİZ DEĞİLDİR

Hutbenin ilerleyen bölümlerinde daha sonra şu görüşler cemaatle paylaşıldı:

“-Bizler, ailelerimizin dünyadaki cennetimiz olmasını arzu ederiz, evliliğe yakınlarımızın huzurunda adım atarız. Bu adımlar atılırken, evlenecek çiftlerin ehliyetini, rızasını, sevgisini ve sadakatini esas alır, göz önünde bulundururuz. Zira evlilik, tek taraflı bir menfaat ilişkisi değildir. Evlilik, bir başkasının iradesini esir alma, onun üzerinde mülkiyet iddiasında bulunma ve geleceğini belirleme müessesesi deildir, böyle bir yetki kimsede yoktur. Dinimize göre evlilik, keyfi uygulamalara kapalı olarak atılmış ciddi bir adımdır. Evlilik, bilinç ve sorumluluk gerektirir. İnsanın onuruna uygun şekilde hayatını sürdürme hakkını gaspetmek ve özellikle çocukları türlü istismarlara maruz bırakmak asla caiz değildir.”

DENGİNİZLE EVLENİN

Hutbenin son bölümünde ise, hem Kur’an’dan ayetler verilerek, hem de Peygamberimiz’in hadislerinden örnekler sunularak şu görüşlere yer verildi:

“- Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de, ‘Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda sevgi ve merhamet var etmesi Allah’ın varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için, ibretler vardır’ (Rum 30/21) diye buyurmaktadır.

Peygamberimiz (s.a.s) ise ‘Evleneceğiniz eş konusunda seçici davranın, denginizle evlenin. Kızlarınızı da emsalleriyle evlendirin’ uyarısı yapmıştır.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.