Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 16°C
Az Bulutlu
Erzurum
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 24°C

GÜRBULAK SINIR KAPISI YÜZ KIZARTIYOR!

GÜRBULAK SINIR KAPISI YÜZ KIZARTIYOR!
6 Eylül 2019 13:21 | Son Güncellenme: 6 Eylül 2019 13:28

“YILDA bir milyon turist” hedefiyle yola çıkan, özellikle de yüzünü İran pazarına dönen Erzurum’un, Gürbulak ve Bazargan Sınır Kapıları’nda yaşanan düzensizlik, çevre kirliliği ve çalışanların keyfiyeti karşısında, belirlediği hedeflere nasıl ulaşacağı merak konusu oldu.

Bir zamanlar uzun TIR kuyruklarının oluştuğu, gerek İran ve gerekse Türkiye’ye giriş-çıkış yapan araç sayısının hayli fazla olduğu günleri fellik fellik arayan Gürbulak Sınır Kapısı, şimdilerde “çile kapısı” haline dönüşmüş.

ÇİLE YOLU

Her iki ülkeye giriş-çıkış yapmak isteyen insanların, yaklaşık 300 metre uzunluğundaki “çile yolu”nu, ellerinde valiz, sırtlarında çantaları ile yürümek zorunda bırakılmasının nedeni sorgulanıyor.

Yaşlısından hastasına, çocuğundan kadınına, kızına varıncaya kadar çok sayıda insanın sınır kapısının girişinden, pasaport kontrol noktasına kadar yürütülmesinin haklı bir gerekçesinin olması gerektiğini belirten vatandaşlar, bu konuda tatmin edici açıklamalar bekliyorlar.

TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR

Çevre düzensizliği ve kirliliğinin bir sınır kapısına yakışmayacak düzeyde oluşunun yanında, tuvaletlerin pis, bekleme salonunun da yetersizliği, insanın yüzünü kızartıyor.

Her milletten insanların giriş-çıkış yaptığı sınır kapılarının, ülkenin prestijli yerleri olduğunui belirten vatandaşlar, Gürbulak Sınır Kapısı’nda, dolayısıyla da İran’ın Bazargan Sınır Kapısı’nda gerekli iyileştirme ve düzenleme çalışmalarının vakit geçirilmeden yapılması gerektiğini belirttiler.

DÜZENSİZLİK HAD SAFHADA

Son sigara zamlarıyla kaçakçıların cirit attığı sınır kapılarında, sade vatandaşı şaşkınlığa ve hatta paniğe sürükleyen görüntülerin yaşanmasının her iki ülkenin zararına olduğunu belirten vatandaşlar, “Sadece kapıları düzenlemek ve eksiklerini gidermek yetmez. Asayiş ve düzen konularında da gerekli hassasiyet gösterilmeli, düzeni bozanlara karşı tavizsiz davranılmalıdır” diyorlar.

ERZURUM TURİSTİ BOŞUNA BEKLER

İran’dan turizm anlamında büyük beklentisi olan Erzurum’un, kapılarda yaşanan düzensizliklerin cezasını çeken illerin başında geldiği de belirtiliyor.

Gürbulak’tan geçen bir turistin, aynı hataya ikinci kez düşmeyeceğini kaydeden turizm acente işletmecileri, “Eğer kapılardaki sıkıntı giderilmez, insanların giriş-çıkışlarda yaşadıkları çilelere son verilmezse, Gürbulak, çıkmaz sokak halini alır. Kapıdan sadece TIR’lar ve yük taşıyan kamyonlar giriş-çıkış yapar. Turist kafileleri, daha kolay ve rahat yolları seçer, bunun cezasını da Erzurum çeker” diye konuştular. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.