Dolar 32,3119
Euro 35,1160
Altın 2.302,59
BİST 9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C

HER 8 KADINDAN BİRİNDE OLUYOR!

HER 8 KADINDAN BİRİNDE OLUYOR!
8 Şubat 2020 16:08

meme kanserinden korunmanın yolları

KADINLARIN en büyük korkularından biri olan meme kanseri, her 8 kadından birinde görülebilen bir kanser türüdür. Meme kanserinden nasıl korunabiliriz? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız. İşte, meme kanserinden korunmanın yolları.

1- Her gün yarım saat yürüyüş yapın:

Her gün yapılan düzenli egzersizler ve spor aktiviteleri kadınlarda kilo kontrolüne yardımcı olmakta, meme kanserinin gelişiminde rol oynayan östrojen düzeyini dengelemektedir. Spor bağışıklık sisteminin güçlenmesini de sağlar. Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalarda günde yarım saat yürüyüş yapan ya da haftada üç kez birer saat yürüyüşü aksatmayan kadınlarda meme kanserinin görülme olasılığı %40-50 oranında azalmaktadır.

2- Anne olmakta gecikmeyin:

Çağımızda kadınların birçoğu iş hayatında kendine kariyer edinmek adına çocuk sahibi olmayı ötelemekte veya çocuk sahibi olmamaktadır. İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapan kadınların meme kanseri olma olasılığı 20 yaşından evvel doğum yapanlara göre 2 kat daha fazladır. Bunun nedeni, meme dokusu hücrelerinin gelişimi kadının doğum yapması ve emzirmesi ile tamamlanmaktadır. Meme gelişiminin erken tamamlanması kansere neden olan genetik faktörlere karşı o denli güçlü koruma sağlamaktadır.

3- Koyu yeşil sebzeler ve kırmızı meyveleri tüketin:

Antioksidan özellikleri nedeniyle tercih edilmesi gereken bu sebze ve meyveler, vücutta biriken zararlı maddeleri temizlemeye katkı sağlamaktadır. Bu sayede kadınların bağışıklık sistemleri de güçlenmektedir.

4- Sigarayı bırakın:

Sigara, birçok kanserin nedenidir ve bu kanser türlerine meme kanseri de dahildir. Kanserlerin birinci nedenlerinden biri olan sigarayı bırakmak meme kanserine yakalanma riskini de düşürmektedir.

5- Haftada 2 öğünde kırmızı et tüketin:

Kırmızı et tüketimini haftada 2 defa tüketin. Her bir öğünde 250-300 gr kırmızı et yiyin. Vücutta hemoglobin üretimini en iyi şekilde sağlayan demir kaynağıdır. Demir de meme kanseri olma riskini azaltan bir mineraldir.

6- Stresten uzak durun:

Hayatın içinde önemli bir yer edinen stres, kişinin bağışıklık sistemini de zayıflatmaktadır. Sonuç olarak da insan vücudu pek çok hastalığa aşık hale gelebiliyor. Hayatınızdan stresi uzaklaştırmadığınız taktirde, meme kanseri olma riskiniz de o oranda artmaktadır. Bunu başarabilmek çok zor olsa da mümkün olduğu oranda stresli ortamlardan kandinizi uzak tutmaya ve içinde olmamaya özen gösterin.

7- Hormon tedavisi görüyorsanız meme kontrolünüzü de yaptırın:

Çocuk sahibi olmak ya da başka bir nedenden hormon tedavisi görüyorsanız, düzenli bir şekilde meme kontrollerinizi de yaptırın ve bunu sakın ihmal etmeyin.

8- İdeal kilonuzu ve formunuzu koruyun:

Çok hızlı şekilde alınan kilolar meme kanseri riskini arttırmaktadır. Üst beden ve karın bölgesinde fazla kiloya sahip olan kadınların, alt basen ve bacak kısımları fazla kilolu olan kadınlardan daha fazla meme kanseri olma riskleri var. Buna sebep olan şey ise globulin hormonunun bu gruptaki kadınlarda düşük seviyede olması, östrojenin de vücutta serbest şekilde dolaşmasıdır. Sonuçta da östrojenin meme dokularına bağlanma riski oluşuyor ve meme kanserini tetikliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.