Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C

İSHAL UYARISI

İSHAL UYARISI
19 Temmuz 2017 08:40

ERZURUM Halk Sağlığı Müdürlüğü, son zamanlarda sıklıkla görülen ishal vakaları ile ilgili olarak, uyarıcı bir açıklama yaptı. Açıklamada, özellikle kaynağı belli olmayan suların içilmemesi önerildi, “Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı suları kullanınız” denildi.

Hastanelerin acil servislerine son zamanlarda çok sayıda ishali hastanın başvurması, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Müdürlük elemanları, yaptıkları yazılı açıklamada ishal ile ilgili dikkat edilmesi gereken konuları sıraladı ve alınması gereken önlemleri belirttiler.

ishal ile ilgili konulara dikkat edilmesini isteyen yetkililer, yaptıkları yazılı açıklama şu görüşlere yer verdiler:

SUYU KAYNATIN, ÖYLE İÇİN!

YAZ aylarında ishalle seyreden barsak rahatsızlıklarında sıcaklık artışı, nüfus hareketlilikleri, kaynağı bilinmeyen suların tüketilmesi, genel temizlik kurallarına uyulmaması ve hazır gıda tüketimi gibi nedenlerle artışlar görülebilmektedir. Bu sebeple halkımızın aşağıda belirtilen hususlara özellikle dikkat etmesi sağlığın korunması açısından önem arz etmektedir.

  • Ellerimizi bol su ve sabunla yıkamalıyız.
  • İçme ve kullanma suyu olarak temiz su kaynakları ya da Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı ambalajlı su kullanmalıyız.
  • Temizliğinden emin olmadığımız suları kullanmamalıyız. Zorunlu hallerde en az 10 dakika kaynatarak kullanmalıyız.
  • Sebze ve meyveleri bol miktarda temiz su ile yıkamalıyız.
  • Özellikle yaz aylarında dışarıda, açıkta satılan ve son tüketim tarihi belli olmayan yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıyız.
  • Ambalajı bozulmuş gıdaları tüketmemeliyiz.
  • Kuru gıda, yiyecek ve içeceklerimizi ilaç ve deterjan gibi kimyasal maddeler ile bir arada saklamamalıyız.
  • Donmuş gıdalarımızı buzu eridikten sonra tekrar dondurmamalıyız.
  • Taze pişirdiğimiz veya tekrar ısıttığımız yemeklerimizi oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletmemeliyiz.
  • Evde çöpleri ağzı kapalı şekilde biriktirmeliyiz.
  • Tüm bebeklerimizi olduğu gibi ishali olan bebeklerimizi de anne sütü ile beslemeyi ihmal etmemeliyiz.

İshal olan kişilerin kişisel temizlik kurallarına önem göstermesi, sıvı ve tuz kaybını yerine koyabilmek için ağızdan beslenmenin sürdürülmesi, özellikle çocuklarda ani sıvı kayıplarının önüne geçebilmek için kusmayla seyreden ve ağızdan beslenemeyenlerin vakit kaybetmeden doktora götürülmesi gerekmektedir.

Ayrıca; ishali olan hastaların bol su, muz, haşlanmış patates, yağsız pirinç pilavı, makarna, yoğurt ve pirinç çorbası gibi gıdalar tüketmesi tedaviye yardımcı olacaktır.

Bazı gıdalar ishal belirtilerini hafifletebildiği gibi bazı gıdalar ishali şiddetlendirebilir. İshal durumunda yağ, yağlı gıdalar ve yoğurt dışında kalan süt ürünlerini, baharatlı, asitli ve kafeinli yiyecek ve içecekleri tüketilmemelidir.

Karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıktığında, kişiler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bu dönemde kişisel hijyen kurallarına daha da özen göstermelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.