Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 16°C
Az Bulutlu
Erzurum
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 24°C

İSPİR’İN ÜNLÜ KURU FASULYESİ KAÇ KALİBREDİR?

İSPİR’İN ÜNLÜ KURU FASULYESİ KAÇ KALİBREDİR?
19 Kasım 2016 08:26

46-kr

FASULYENİN ÖLÇÜSÜNÜ BAŞKAN AKSU AÇIKLADI

ÜNÜ sınırlarımızın ötesine çoktan taşan ve hemcinslerinin de aynı adla ve yüksek fiyattan satıldığı İspir Fasulyesi’nin standart bir ölçüsü bulunduğu belirtildi. Aksu Vadisi ve Köyleri Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Hanifi Aksu , “Bizim fasulyemizin kalibresi, yani çapı 8-9 milimetre aralığındadır” hatırlatması yaptı.

Kendine özgü iklimi ve arazi yapısıyla ürünlerine de ayrıcalık kazandıran İspir’in en gözde ürünleri arasında kuru fasulyesi geliyor. Yemeği lezzetli olan ve damakta leziz bir tat bırakan İspir Kuru Fasulyesi’ne halk da büyük rağbet gösteriyor. Çok ilgi gördüğünden olsa gerek, farklı yörelerde üretilen fasulyeler de, piyasada aynı adla satışa sunulabiliyor. Bu haksızlığın önüne geçmek için, bir açıklama yapma ihtiyacı hisseden Aksu Vadisi ve Köyleri Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Hanifi Aksu, yaptığı açıklamada, orijinal ürünün özelliklerini şöyle sıraladı:

SUDA ŞİŞER, ERKEN PİŞER

“- Çoğu bakliyatçıda, kuru fasulyelerin üzerinde ‘İspir Kuru Fasulyesi’ etiketlerine sıkça rastlanır. İnsanımız da, satıcının söylediğine inanarak, güvenerek fasulyeyi alır. Oysa her fasulye İspir Kuru Fasulyesi değildir. Bizim ürünümüzün kalibresi, yani çapı 8-9 milimetre aralığındadır. Şeker cinsi fasulyemiz, suda şişer ve erken pişer. Pişme sırasında fasulye kabuk atmaz. Herkes tarafından beğenilerek tüketilen İspir Kuru Fasulyesi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere İran, Irak, Rusya ve Çin’e de ihraç edilmektedir.”

BİR STANDART GEREKİYOR

Öte yandan, İspirliler, kuru fasulyeye standart belge istiyor Bu konuda başta İspirli Sağlık Bakanı Recep Akdağ olmak üzere tüm siyasilerimizden ilgi ve destek bekleyen İspirliler, “Bizim, ürünümüzün kalitesini mutlaka korumamız gerekiyor. Kalitesiz, bizimle hiç alakası olmayan ürünler piyasada, çok da yüksek fiyattan İspir Kuru Fasulyesi olarak satılıyor. Kalitesiz ürünü, sanki İspir Fasulyesi’ymiş gibi alıp da pişiren ev hanımları, ‘bu muymuş o ünlü fasulye’ diyerek doğal olarak tepki gösteriyor. Haliyle zarar bize geliyor. Fasulyemiz bir standarda kavuşturulsun. Bu anlamda İspir Esnaf ve Sanatkarları Odası’nın bir patent başvurusu olmuştu. Girişimler bir an önce sonuçlandırılsın ve İspir Kuru Fasulyesi marka haline dönüştürülsün. Böyle olursa korsan ürün sıkıntısından kurtulmuş oluruz” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.