Dolar 32,5700
Euro 34,7581
Altın 2.495,33
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C

KAPILARI GÖRENLER ŞAŞIRIYOR

KAPILARI GÖRENLER ŞAŞIRIYOR
22 Ekim 2017 13:36

OSMANLI – Rus savaşlarına sahne olan ve hem manevi yönü ve hem de tarihi özellikleri bakımından “Ülkenin Doğu’daki Gelibolu’su” olarak tanımlanan Topdağı’na yapılan yeni şehitlikler ve kemerli kapılar, görenleri fazlasıyla şaşırtıyor.

Kent merkezinin çok yakınında bulunan ve üzerinde barındırdığı Aziziye ve Mecidiye Tabyaları ile bilinen Topdağı’nda, Milli Parklar tarafından başlatılan düzenleme çalışmaları çerçevesinde yeni mezarlık yerleri oluşturuldu.

Birisi Topdağı’nın Doğu’ya, bir diğeri de Batı’ya bakan yüzünde oluşturulan şehit mezarları ve o mezarlıkların önüne dikilen kemerli kapılar, çoğu insanı fazlasıyla şaşırtıyor.

Önümüzdeki ayın 11’inde gerçekleşecek Tabyalar Yürüyüşü’ne yetişip-yetişmeyeceği merak konusu olan çalışmalarla ilgili olarak Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’ndan izin alınıp-alınmadığı da ayrı bir merak konusu oldu.

Topdağı’nda, biri birinin simetrisi gibi yaptırılan kaidelerin, geçtiğimiz yıllarda Araştırmacı-Eğitimci Abdurrahman Zeynal tarafından tespit edilerek komuoyuna dyurulan şehit mezarlarının üzerine yapılması eleştiri konusu oldu. Mezarların orijinal haliyle düzenlenmesinin çok daha doğru olacağını belirten uzmanlar, “Mevcut yapılanma, sanki orada mezar yokmuş da, sembolik olarak bişeyler yapılmış izlenimi veriyor. Oysa orada gerçekten şehit mezarları vardı ve sayıca çok da fazlaydı” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.