Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 22°C

KAYANIN İÇİNDE HAZİNE ARAMIŞLAR!

KAYANIN İÇİNDE HAZİNE ARAMIŞLAR!
2 Mayıs 2018 10:49

ATATÜRK Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ın kaleme aldığı Doğu Anadolu Araştırmaları 2 çalışmasında tanıttığı Umudum Köyü’ndeki kaya mezarlarının, defineciler tarafından delici ve kesici aletlerle hazine aramak amacıyla delikdeşik edildiği belirtildi.

Eski adı Kalor olan ve kent merkezinin 16 kilometre kadar kuzeyde bulunan Umudum Köyü’ndeki kaya mezarlarında; definecilerin kayaları kesici ve delici aletlerle kestiklerini belirten köylüler, “Para ve kısa yolydan zengin olma hırsı insanların gözünü öylesine kör etmiş ki, tarihi mekanda kayaların parça parça doğrandığını gördüğümüzde, gözlerimize inanamadık” dediler.

FERHAT İLE ŞİRİN MAĞARASI

Yöre halkı tarafından “Ferhat ile Şirin Mağarası” olarak da adlandırılan kaya mezarlarının bulunduğu Umudum Kalesi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ın anlatım ve araştırmalarına göre, İlk Tunç Çağ özelliği taşıyor.

Erzurum Ovası’nı kontrol altında tutabilecek bir konumda olan ve büyük ölçüde tahrip edilen kalenin günümüze kadar ulaşabilmiş surları ve su kaynakları bulunuyor.

Milattan önce 9. Yüzyıl’da Urartu Toprakları’na katıldığı tahmin edilen kalenin güney tarafında, Urartu Kralı 1. Argişti veya 2. Sarduri dönemine ait olduğu tahmin edilen, sonraları kilise olarak kullanıdldığı da anlaşılan bir kaya mezarı yer alıyor.

Umudum Köyü’ne patika ve taşlık bir yol ile bağlı bu bölgenin turizm amaçlı olarak kullanilebileceğini belirten Umudum Köylüleri, “Mağaranın bulunduğu dağın yolu çok kötü. Mesafe kısa, ama taşlık. Burası asfaltlanma, dağ ve mağara turizme kazandırılabilir” dediler. erzhaber

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.