Dolar 32,3151
Euro 35,0957
Altın 2.298,67
BİST 9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

NARMAN PERİ BACALARI, DÜNYADA BİR EŞİ DAHA YOK

NARMAN PERİ BACALARI, DÜNYADA BİR EŞİ DAHA YOK
15 Ekim 2018 07:55 | Son Güncellenme: 15 Ekim 2018 07:57

PERİLER KADERLERİNE AĞLIYOR!

  • TEKNOLOJİNİN BAŞ DÖNDÜRÜCÜ BİR HIZLA GELİŞMESİ, İLETİŞİM ARAÇLARININ YAYGINLAŞMASI, AKILLI TELEFONLAR İLE MESAFELERİN KISALMASI DÜNYAYI KÜÇÜLTÜP, GÖRÜLMEYEN YERLERİN SAYISINI AZALTIRKEN, İNSANLAR BİLİNMEYEN, GİZEMLİ YERLERE ÇOK DAHA FAZLA MERAK SALMAYA BAŞLADI. BU ANLAMDA ERZURUM GİBİ “BAKİR VE GİZEMLİ” ŞEHİRLER, SAHİP OLDUKLARI MASALIMSI KÖŞELERİYLE ARANIR OLDU. İŞTE ÖYLESİNE EŞŞİZ, NEFES KESEN BİR BİR GÜZELLİĞE SAHİP NARMAN PERİBACALARI’NA ROTAMIZI ÇEVİRDİK, KIZIL PERİLER ARASINDA DOLAŞIRKEN, SESSİZLİĞİN DE UĞULTUSUNU DİNLEDİK.

SİZE Narman neresi? diye sorulsa, eğer o bölgenin insanı değilseniz, hemen cevap veremezsiniz. Şayet müziğe, özellikle de aşıklık geleneğine ilgi duyan birisiyseniz, o zaman belki Sümmani Babanın memleketi dersiniz.

Erzurum’un 20 ilçesinden birisi olan Narman, çoğu insan tarafından Aşık Sümmani’nin  ve geçtiğimiz yıl genç yaşta kaybettiğimiz fantezi müziğin önemli isimlerinden İbrahim Erkal’ın memleketi olarak bilinir.

Oysa Narman, tanınmış müzik insanlarının ötesinde, çok daha farklı doğal güzellikleri ve zenginlikleriyle de bilinmesi, tanınması gereken yerler arasında geliyor.

ARİZONAYA FARK ATAR

Amerika’nın kızıl kanyonlara sahip Arizona Eyaleti’ne belki fark atacak bir doğa harikası bölge var dağların arasına saklanmış. Erzurum’a yaklaşık 90, ilçe merkezine ise sadece 7 kilometre uzaktaki kızıl renkleri ile insanı büyüleyen Peribacaları’nın bulunduğu vadiye objektifimizi çevirelim istedik.

Toplamda 63 kilometre kare büyüklüğündeki alanı, geniş ve derin vadileri, insanı meraklandıran ve içine çeken oyukları bir çırpıda görmek; hele de ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız sosyal tesisler yoksa, çok da mümkün olamıyor tabi.

ULAŞILMASI ÇOK KOLAY

Narman, ulaşılması çok kolay bir bölgede bulunuyor. İki farklı yönden de ilçeye, doğal olarak da Periler Vadisi’ne ulaşmak mümkün.

Yola çıkarken, Güneydoğu yönünü takip emek istediğinizde, Artvin karayolunu izlemeniz gerekiyor. Tortum İlçesi’ni biraz geçtikten sonra, yol ayrımından sağa, Oltu istikametine sapıp, oradan da Narman’a ulaşmak mümkün.

Bir diğer alternatif de Pasinler üzerinden, yani Doğu’ya giderek, Narman’a varabiliyorsunuz.

YANIBAŞIMIZDAYMIŞ, HABERİMİZ YOKMUŞ

Peribacaları’nı ilk 2000’li yılların başlarında görmüş, sanki bir rüyadaymışım da, o rüyadan uyanacakmışın endişesi ile durmadan makinemin deklanşörüne basarak fotoğraflarını çektiğim doğa harikası yerlere bakarken, Erzurumda böyle yerler de var mıymış demiş, gözlerime inanamamıştım.

Sonuçta “peribacası dendiğinde akla hiç şüphesiz Ürgüp-Nevşehir-Göreme yöresi geliyordu. Oysa bizim de hemen yanıbaşımız sayılabilecek bir yakınlıkta peribacalarımız varmış, üstelik bu perilerin bir başka benzeri de dünyada bulunmuyormuş, bizim haberimiz yokmuş.

Narman Peribacaları’nın varlığından çoğu insanın haberdar olmasının en önemli nedeni, o yıllarda yapımı tamamlanan Erzurum-Ardahan karayolunun ulaşıma açılması oldu. Yolu kullanan araç sürücülerinin de tıpkı bizim gibi, gördüklerinde gözlerine inanamadıkları Periler Vadisi, elbette ki, şimdilerde sır olmaktan çıktı.

3 MİLYON YAŞINDA

Yaklaşık 3 milyon yıllık bir geçmişi bulunan Narman Peribacaları, bilim insanlarının açıklamalarına göre, su ve rüzgarların toprağı aşındırması sonucu oluşmuş. Bu konuda yaptığı araştırmaları ile bilinen İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yıldırım Güngör, peri bacalarının, jeolojik miras kavramı içinde ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Narman Peribacaları’nın, Kapadokya’dakilerden çok farklı olduğunu bildiren Güngör, “Kapadokya’daki peribacaları volkanizma sonucu oluşmuş. Narman’dakiler ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda meydana gelmiş. Narman Peribacaları’nın bir dünya markası haline gelmesi hiç de zor değil” diyerek, bölgenin önemine vurgu yapmış.

YEREL İMKANLAR YETERSİZ

Narman Belediyesi ve Narman Kaymakamlığı’nın, yeterli imkana sahip olamaması nedeniyle eksiklerini gideremediği, projelendiremediği peribacalarının “jeolojik miras” olarak kabul edilmesi ve bir envanterinin çıkartılması gerekiyor.

Sosyal hiçbir donatısı olmayan bölgenin önce koruma altına alınması ve keyfiyete yol açacak adımların atılmasının şimdiden önüne geçilmesi gerekiyor. Jeolojik haritalarının çıkartılarak, bölgenin tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilmesi, ardından da yapılacak çalışmaların bilimsel bir tabana oturtulması isteniyor.

Narman Peribacaları sadece görsel yönüyle değil, sahip olduğu milyonlarca yıllık fosilleriyle, bilim insanlarına da çok önemli bir kaynak oluşturuyor. Yapılacak araştırmalarla ortaya çok önemli bilgi ve bulguların çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğu Narman Bölgesi’nin, tur şirketlerinin listesine dahil edilmesinin, bölgeye gelmesi istenilen hizmet ve yatırımları hızlandırabileceği de kuvvetle muhtemel gözüküyor. erzhaber

YORUMLAR

  1. Öztürk AKKÖK dedi ki:

    No, I don’t need it. thank you