Dolar 32,3292
Euro 35,0378
Altın 2.280,52
BİST 8.996,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C

NEDEN KALP KRİZİ GEÇİRİRİZ

NEDEN KALP KRİZİ GEÇİRİRİZ
23 Nisan 2017 19:47

SON dönemlerde haberlerde birçok sağlıklı, spor yapan gencin kalp krizinden öldüğünün görülmesi, kalp hastalığı yaşının bu kadar düşmesi ve bu kadar yaygınlaşması hem sağlık bakanlığını hem de toplumu oldukça rahatsız etmekte. Artık sol göğsünde sancı hisseden hemen hemen herkes kalp hastası olduğundan şüphelenerek hastanelere koşmakta. Durum böyle olunca da bir de kalp rahatsızlığı hakkında akıllardaki soruları yanıtlamak üzere bir yazı hazırladık. Sizde aklınızdaki soruların cevaplarını bulabilmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalbin çalışmasını anlatabilmek için onu en basit haliyle bir pompaya benzetebiliriz. Kalp vücudu besleyen ve vücuda oksijen taşıyan kanı bütün vücuda atar damarlar sayesinde pompalar. Sonrasında ise vücutta dolaşan kirli kanı toplardamarlar sayesinde toplar ve akciğere yollar. Akciğer kendi filtreleme sisteminden geçirerek temizler ve kalp aldığı temiz kanı tekrar pompalar. Kalp bu işlemi bir günde ortalama olarak 129.000 kez tekrarlar. Bu çalışma temposuna bakacak olursak eğer kalbin vücudumuzda en çok çalışan kas olduğu buna bağlı olarak da en güçlü kas olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışma sisteminde bir aksaklık meydana gelmeye başladığında kalp rahatsızlıklarında baş gösterdiğini söylememiz mümkün.

Kalp Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Kalp rahatsızlığı sadece halk arasında en çok bilinen kalp kriziyle sınırlı değildir. Kalp rahatsızlığının birçok nedeni bulunmakla birlikte en çok bilinenleri ise kalp kapaklarında meydana gelen sorunlar, kalp yapısından kaynaklanan anormal durumlar, kalbe kan akışı sağlayan damarlardaki anormal durumlar, ritim bozuklukları ve damar sertliği olarak sıralanabilir.

Kalp Hastalığını Tetikleyen Nedenler Nelerdir?

Kalp hastalığını tetikleyen en büyük sebep düzensiz ve sağlıksız bir yaşantıdır. Özellikle yüksek oranda alkol, sigara ve kahve tüketimi kalp rahatsızlıklarını tetiklemektedir. Bunun yanı sıra uyku düzensizliği, uykusuzluk, aşırı yorgunluk da kalp rahatsızlıkları tetikleyen bir baka etken. Ayrıca sağlıksız beslenme de kalp ve damar rahatsızlıklara ciddi anlam da neden olmaktadır. Özellikle son zamanlar da fast food tüketiminin hızla artması kalp rahatsızlıkların atmasında ciddi bir rol oynamaktadır. Çünkü fast food la birlikte hızla tüketilen katı yağlar bir süre sonra damar sertliğine ve damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Bu da damarlar da dolaşan kanın yavaşlamasına ve pıhtı oluşmasına neden olmaktadır. Pıhtı olan kan ise kalp kapakçıklarında ciddi anlamda sorunlara neden olmak da ve erken teşhis edilmediği takdir de ani ölümlere neden olmaktadır. Bütün bunların dışında stres de kalp rahatsızlığının oluşmasında oldukça etkili bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kalp Rahatsızlıklarına Kimler Yakalanır?

Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı bir önceki alt başlığımız da gizli diyebiliriz. Öncelikle düzensiz bir yaşantınız varsa, yoğun çalışıyorsanız ve stres altındaysanız, uykusuzluk sorunu yaşıyor ya da uzun saatler çalışmak zorunda kaldığınız için uyuyamıyorsanız, buna bağlı olarak aşırı kafein, sigara ve alkol kullanıyorsanız ve vaktiniz olmadığı için beslenmenizi fast food tarzı yiyeceklerle sağlıyor ve spor yapmıyorsanız bilin ki kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski olanlar arasında birinci sırada yer almaktasınız. Bir an önce yaşam tarzınızı değiştirmezseniz yazımızda bahsettiğimiz kalp rahatsızlıklarından herhangi birine yakalanmanız an meselesi. Bütün bunların yanı sıra sağlıklı besleniyor ve sık spor yapıyorsanız da kalp krizi rahatsızlığına yakalanma ihtimaliniz var. Bunun sebebi de son zamanlarda bilinçsizce kullanılan protein tozları ve vücut geliştirme ilaç ve vitaminleri. Yapılan yanlış ilaç tüketimi ya da aşırı tüketilmesi spor yaparken kalp krizi geçirilmesine neden olmaktadır. Yine yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve hareketsizlik de kalp rahatsızlıkları tetikleyen rahatsızlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Son olarak ise bütün bunların dışında da bir faktör vardır ki bu da genetik faktörüdür. Eğer ailenizde kalp rahatsızlığı olan bir aile bireyiniz varsa bunun genetik yolla size geçme ihtimali oldukça yüksek. Bu yüzden ailesinde kalp rahatsızlığı olanların yaşam biçimlerine biraz daha dikkat etmelerinde fayda var.

Kalp Rahatsızlıklarında Korunmak için Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle düzenli ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemekte fayda var. Eğer genetik olarak ailesine kalp rahatsızlığı olan biriyseniz yine aynı şekilde düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeniz gerekir. Kap rahatsızlığınız için hastaneye gittiğiniz de doktorunuz sizden kolestrolünüzü ölçmek için kan tahlili isteyecektir. Ardından EKG ye sokacak ve kalbinizin elektriksel aktivitesini takip edecektir. Ayrıca hastanede üzerinize bağlanan cihazlarla koşu bandında koşmanızı isteyecek v kalbinizde ritim bozukluğu olup olmadığını kontrol edecektir. Yapılan tetkikler sonucunda kalp rahatsızlığınıza dair her hangi bir bulgu ortaya çıktığı takdirde tedavi aşamasına geçecektir ki bu genellikle daha başındaysanız ilaç tedavisi olacaktır. Ayrıca size düzenli olarak egzersiz yapmanızı, bol sebze tüketmenizi, karbonhidrattan, yağdan ve şekerden uzak durmanızı tavsiye edecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.