Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C

“SAHAPSIZ MEMLEKET” DİYORLAR YA!..

“SAHAPSIZ MEMLEKET” DİYORLAR YA!..
24 Mayıs 2017 10:39

PASİNLER‘e bağlı bir köy Malikom. İlçeye biraz uzakta, ama “cennet” gibi bir vadide, yeşillikler içinde, gürül gürül akan derelerin arasında bir yerde.

Erzurum şehir merkezine de yaklaşık 45 kilometre mesafede bulunan Malikom’un derelerinde, geçtiğimiz yıllarda HES projesi uygulanmış.

Proje, köye de köylüye de zarar vermeyecek bir alanda, akan suyu değerlendirmek amacıyla hayata geçirilmiş.

Ama gelin görün ki, HES inşaatı için kurulan şantiye binaları, proje tamamlandıktan ve hayata geçirildikten sonra, olduğu gibi bırakılmış.

Çevre açısından inanılmaz “kötü” görüntülere rastlanılan bölgeyi, geçtiğimiz aylarda büyütecimiz altına almış ve yaptığımız haberlerle sorumlu kuruluşları göreve çağırmıştık.

Ancak, gelin görün ki, sözünü ettiğimiz kalıntılara kimse dokunmamış. O cennet vadiye giden yolda, şantiye kalıntıları ve içindeki malzemeleri olduğu gibi duruyor.

Çalışanları ve sorumlularının “kaçarcasına” gittiği izlenimi veren Malikom Vadisi ile ilgili olarak, geçtiğimiz eylül ayında şöyle bir haberi takipçilerimizle paylaşmıştık:

YAZDIK AMA, YAZDIĞIMIZLA KALDIK!

“- PASİNLER’den eski adı Malikom, yeni adı Pelitli Köyü’ne gitmek isterseniz, bir vadiye düşer yolunuz.

İlçe merkezine yaklaşık 10, bilemediniz 12 kilometre uzaklıkta, daha çok Karadeniz ikliminin bariz özelliklerini taşıyan o vadide, bir hidroelektrik santrali (HES) çıkar önünüze.

İlk bakışta, Malikom Deresi’nin suyunu değerlendirmek amacıyla yapılan, inşaatı tamamlanmış ve faaliyete geçmiş HES’e ait şantiye binaları, o binaların yanında su ve yakıt tankları, beton santralleri, binaların içinde yığınla malzeme ile yolun kenarında terkedilmiş bir de minibüs çeker dikkati.

Damında Türk Bayrağı’nın dalgalandığı, idare binasına ait kapının üzerinde göze çarpan Emreray ve www.emreray.com tabelası, o santralin hangi şirket tarafından yapıldığına dair bir fikir verir size.

Görenlere yol gösteren o tabeladaki bilgilerden hareketle, erzurumdanhaberler.com olarak sözü edilen internet sitesine girdik, ancak, “Neden Malikom Deresi’ndeki şantiye binalarını boşaltmadınız, neden atıklarınızı götürmediniz ve neden çevreyi temiz tutmadınız?” sorularını sorabileceğimiz bir iletişim noktası bulamadık.

Umarız bu haberimizden sonra, HES’i yapan şirketin ilgilileri harekete geçer ve umarız şehir merkezine 40 kilometre kadar uzaktaki o cennet vadi, koruma altına alınır.

Aynı bölgeye, yani Malikom Vadisi’ne yolumuz yine düştü. Tabiatın tüm güzelliğini sergilediği, yeşilin her tonuna rastlamanın mümkün olduğu, kaya yapılarıyla dağlarının nefes kestiği o bölgede, şantiye kalıntılarının yerli yerinde durduğunu görüyor olmamız, nedense “sahapsız memleket” özdeyişini aklımıza getirdi.

Mutfak malzemelerinin olduğu gibi bırakıldığı, çevrede moloz yığınlarının ve inşaat artıklarının bulunduğu yörede, HES inşaatı için kurulan çimento silosu bile öylece bırakılmış.

Çevre açısından son derece kötü sonuçlar doğuracak şantiye kalıntılarına, bundan sonra müdahale edilir mi, bu gidişle zor olacağa benziyor.

Dedik ya sahapsız memleket burası. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.