Dolar 32,4734
Euro 34,9533
Altın 2.437,28
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 22°C

ŞEHİR HASTANESİ 2019’UN İLK ÇEYREĞİNDE HİZMETE GİRECEK

ŞEHİR HASTANESİ 2019’UN İLK ÇEYREĞİNDE HİZMETE GİRECEK
4 Ekim 2018 13:53

“MEDYA ile Buluşma” toplantısında bir değerlendirme yapan Sağlık İl Müdürü Mahmut Uçar, yapımı devam eden şehir hastanesinin önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde hizmete gireceğini söyledi, “Hastane devletin malı. Özel sektör ile bir ilişkisi yok” dedi.

Palandöken Snow Dora Tesisleri’nde basın mensupları ile birlikte kahvaltı yapan Mahmut Uçar, “Şehir hastanesi tamamlandığında, Palandöken Devlet Hastanesi’ni o hastaneye kurban edecek misiniz?” sorusuna, “Kamuoyunun istekleri doğrultusunda hareket edeceğiz, henüz alınmış bir kararımız yok” cevabı verdi.

Yaklaşık bir saatlik bir sunumla, “Sağlıkta neredeydik, nereye geldik?” sorusunu cevaplandıran Uçar, özetle şu konulara değindi:

300 BEBEĞİN HAYATINA DOKUNDUK

“-Erzurum olarak genç nüfusumuz fazla. Nüfus artış hızımız yüksek, ancak göç nedeniyle artmıyoruz.

14 devlet, bir bölge hastanesi ve aile hekimliği birimlerimizle toplamda 293 tesiste halka sağlık hizmeti veriyoruz.

Çalışmalarımız ve yaptıklarımız ortada. İstatistikler de neler yaptığımızı ortaya koyuyor.

Bizim için her şeyden önce insanımızın sağlığı geliyor.

Çok güzel bir iş yaptık ve toplamda 300 bebeğin hayatına dokunduk.

Bebeklerin topuklarından alınan kanlarda, bebeklerin bir kısmında farklı rahatsızlıklar olabileceğini tespit etti, dolayısıyla müdahalelerde bulunduk. 300 bebeğin hayatına dokunmak az bir şey olmasa gerek. Hani bize ‘Bugüne kadar ne yaptınız?’ diye sorulsa, ‘300 bebeğin hayatına dokunduk’ deriz ki, başarı olarak bu bile yeter bize.”

 Bize “Ne yaptınız?” diye sorulsa,  bu sonuç bile başlı başına yeter.”

DAHA ÇOK ERKEKLER KANSER OLUYOR

Son derece samimi bir atmosferde gerçekleşen toplantıda, öz eleştiride de bulunan İl Müdürü Uçar, açıklamalarını şöyle devam ettirdi:

“- Gebe misafirhanemiz var. Hangi hastanın o misafirhanede kalacağını aile hekimleri belirliyorlar. Doğumdan 10, 15 gün önceden hasta evinden alınıyor ve misafirhanemize getiriyoruz  5 yıldızlı otel konforunda bir misafirhanemizde kontrole alıyoruz.

Bebek ölüm hızını 6.9’a düşürdük. Çok önemli başarılar elde ettik. Anne ölümlerinde de ciddi azalma oldu. Sezeryan sayısını azaltmak istiyoruz. Her yüz doğumdan 53′ü sezeryanla oluyor. Bu oranı azaltmak lazım. Bunun için gayret ediyoruz.

Farklı kronik hastalıklarla mücadele ediyoruz. Ölümlerin üizde 60’ı günümüzde artık kronik hastalıklardan kaynaklanıyor. Kötü ve dengesiz beslenmenin önüne geçmeye çalışıyoruz.

Bir otizm merkezimiz var. 2 bin 066 çocuğu testten geçirdik. Şüpheli hareketleri tespit edilen çocuklardan 75’inin hayatına dokunduk.

Erzurum’da akciğer kanseri ile daha çok karşılaşıyoruz. Mide hastalığı ve kadınlarda troid kanseri fazla. Nedenlerini araştırıyoruz.

Erkekler kadınlardan daha fazla kanser oluyor. 3 kanser türünü önceden tespit edebiliyoruz. Meme kanseri mesela, mamografi ile önceden tespit edilebiliyor.  Yine kadın ve erkekten alınan gaita örneği ile kolon kanseri anlaşılabiliyor.

İlginçtir, kadınlar kontrole, tahlil vermeye gelmiyor. Vajina ve rahim ağzı kanserine yakalanmaları muhtemel 83 kadının hayatına dokunmuşuz. Bu çok önemli.

Obezite başımızın belası. Beslenmemize dikkat edeceğiz.

Günde 5 gramdan fazla tuz tüketmemek lazım. Biz 15 gram tüketiyoruz.”

ŞEHİR HASTANESİ DEVLETİN

Açıklamaları sırasında, yaptığı bisiklet haberi ile erzurumdanhaberler.com’a özellikle teşekkür eden Müdür Uçar, “Depoda beklettiğimiz bisikletleri 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nde dağıtmayı planlamıştık. Ama arkadaşlar güzel bir gazetecilik örneği sergilemiş ve haber yapmışlar. Yani bizden önce davranmışlar. Kendilerini kutluyorum”diye konuştu.

Yapımı devam eden şehir hastanesinin 2019’un ilk çeyreğinde açılacağını, 1500 yataklı hastanenin 60 bin dönüm alan üzerinde kurulduğunu ve 529 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu hatırlatan Uçar, yine erzurumdanhaberler.com’un, “Bu hastane hizmete girdiğinde, hekim ve sağlık personeli ihtiyacını nasıl karşılayacaksınız? Numune Hastanesi örneğinde olduğu gibi, sakın Palandöken Devlet Hastanesi’ni de şehir hastanesine kurban etmeyesiniz. Şehrin merkezinde, yürüme mesafesinde olan Palandöken Devlet Hastanesi’nin kapatılmasına kimsenin gönlü razı olmaz. Ayrıca Çat Yolu’nun da tek şeritli hale gelmesi lazım. Trafik yoğunluğundan, ambülanslarda hastalar bile ölebilir”şeklindeki değerlendirmesine şu karşılığı verdi:

“- Şehir hastanesi, diğer şehirlerdeki şehir hastanelerinden farklı. Bu hastanede özel sektör payı bulunmuyor. Yatırımın ikinci etabının tamamı devletin. Üçüncü etabı özel sektör ile birlikte yapacağız. Palandöken Devlet Hastanesi ile ilgili alınmış bir kararımız henüz yok. Kamuoyunun isteği doğrultusunda hareket edeceğiz. Bence de şehir merkezinde bir hastane bulunması iyi olur.  Yol konusunda ben de tedirginim. Gerçi iyileştirme çalışmaları yapılıyor. Ama yine de konunun ilgili kurumlar tarafından çok daha titiz şekilde ele alınması gerekir diye düşünüyorum.” erzhaber

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.