Dolar 32,3291
Euro 35,0497
Altın 2.284,40
BİST 8.980,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ŞEHRİN TARİHİ DOKUSU ORTAYA ÇIKTI

ŞEHRİN TARİHİ DOKUSU ORTAYA ÇIKTI
2 Kasım 2017 14:12

ERZURUM Kalesi ve Saat Kulesi’ni ortaya çıkartacak olan Kültür Yolu Projesi’nin birinci etabı tamamlandı.

Yaklaşık 77 bin metrekarelik alanı kapsayan birinci etap çalışmaları kapsamında Tarihi Erzurum Kalesi, tüm ihtişamı ile gün yüzüne çıktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in çalışmalarını yakından takip ettiği Kültür Yolu Projesi kapsamında 17 Erzurum Evi de restorasyon kapsamına alındı.

Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetler’in bulunduğu kültür koridorunda yer alan Erzurum Kalesi ve çevresinde arkeolojik kazı da yapılıyor.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Başkan Mehmet Sekmen, projenin tamamlanmasıyla birlikte şehrin tarihi kimliğinin daha bir öne çıkacağını kaydetti.

Eskiyi tahrip etmeden yeni ile bütünleşmeye çalıştıklarını belirten Başkan Sekmen, “Kültür mirasımızı bizden sonraki nesillerle buluşturma adına ortaya koyduğumuz Kültür Yolu Projesi’nin birinci etabını tamamladık. Projemizin ilk etabı 77 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Burada  yer alan 17 adet tarihi Erzurum evinden 14’ünün restorasyonu da tamamlanmak üzere. Yine bu bölgede ayrıca DAP, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü’nün denetiminde hem Kale’nin içinde ve hem de dışında arkeolojik kazılar da yapıyoruz. Tarihi bulgular kazı sonunda kamuoyuna aktarılacak” dedi

YERALTI CAM MÜZESİ DE OLACAK

Projede yer alan peyzaj ve Yeraltı Cam Müzesi’ne dikkati çeken Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Proje kapsamında Çifte Minareli Medrese’de yer alan Selçuklu motiflerini peyzaj çalışmasına nakşederek şehrin tarihi dokusunu yeşille birleştirdik. Yeraltı Cam Müzesi’nin bulunduğu projede Orta Asya’dan günümüze kadar ulaşan Çintemani simgeleri de kullanıldı. Kaybolmaya yüz tutmuş kent tarihi ve dokusunu ortaya çıkartan bu proje tamamlandığında Erzurum tam anlamıyla bir medeniyet kenti hüviyetine kavuşacak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.