Dolar 32,3864
Euro 34,9916
Altın 2.323,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ŞİMŞEK ERZURUM’DA TEK ÇAKACAK

ŞİMŞEK ERZURUM’DA TEK ÇAKACAK
23 Ağustos 2020 21:20 | Son Güncellenme: 23 Ağustos 2020 21:21

İNSANI dünyada en çok mutlu ve huzurlu eden olayların başında, hiç şüphesiz, sevdiği bir işte çalışıyor olması gelir.

Eğer işinizi isteyerek, severek yapıyorsanız, sadece mutlu olmakla kalmaz, aynı zamanda üretken olur, dolayısıyla hem devlete, hem millete ve hatta kendinize yarar sağlarsınız.

Şunca yıllık meslek hayatımda, işini severek yapan çok az insana rastladım.

İşte o “ender” insanlardan birisidir Canan Şimşek.

Sormayın kim diye…

Yolunuz tarih kokan, kültür kokan bir yapıya, bir tarihi esere düştüğünde, o gün olmasa da ertesinde mutlaka tesadüf edersiniz kendisine.

Tesadüf etmediğinizde, yolunuz, onun bir başka mekanda olduğundan, konuklarını bilgilendirdiğinden dolayı kesişmemiş demektir, yoksa işinin başında olmadığı için değil.

Erzurum’da sayıları hayli fazla olan eserlerden herhangi birisine, bir mabede, bir yapıya bazen gezmek ve o çok sevdiğim mistik havayı koklamak, çoğunlukla da fotoğraf çekmek amacıyla gittiğimde tesadüf etmişimdir Canan Şimşek’e.

Rastladığımda selamlaşmış, ayaküstü laflamış, anlattıklarına kulak kesilmiş, anlatımlarını bir turist rehberinin donukluğunda değil, evin kızı rahatlığında yaptığına tanıklık etmiş, kendi kendime “İyi ki bu kız da var. Eli dönüyor, dili laf yapıyor,  iyi-kötü Erzurum’u biliyor, hepsinden önemlisi yalan yanlış bilgiler aktararak yüzümüzü kızartmıyor” demiş, kendisine”sessiz alkış” tutmuşumdur.

İşte o cana yakın Canan’a, bugün bu sütunlardan, aleni olarak, herkesin duyabileceği güçlü bir tonlama ile, erzurumdanhaberler’in penceresinden de rahatlıkla gözükebilecek netlikte alkışlarımı yolluyor, yarınlarda alanında “tek” olacak bu acar kıza üstün başarı diliyorum.

Ülke olarak, hatta dünya olarak çok sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz kesin.

Korona kâbusunun her yanımızı kuşattığı, insanların yarınlara tedirgin baktığı, salgının bir türlü dizginlenemediği şu günlerde elbet “turizm” demek belki abesle iştigal olmaz, ama o kelime kimseye de pek tat vermez.

Ancak bu demek değil ki, korona, virüs, pandemi, salgın; adı ne olursa olsun o illet durum ilâ nihaye böyle gidecek!

İnşallah gitmeyecek. Tek isteğimiz, dualarımız; sıkıntının bir an önce defolup gitmesi için.

Bir Erzurum türküsünde dendiği gibi, “bir dağ ne kadar ulu olsa, bir kenarı yol olur…”

Çıkış yolunu ülke insanı, dünya milletleri olarak bir gün mutlaka bulacağız.

İşte sıkıntıyı atlattığımız vakit yüksünmeden, gönül rahatlığıyla “turizm” diyecek, insanların düne göre çok daha coşkuyla gezip, görmek için yollara döküldüğü, dolayısıyla Erzurum’a da uğramaya başladıkları günlerde Canan Şimşek’e fazlasıyla ihtiyaç duyacağız.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nden mezun olan, ama öğrenmeye ve bilgiye hep aç olan, gördüğünden, duyduğundan hafızası için pay kapan Canan Şimşek’in yolu bir gün İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz ile kesişmiş.

“O günden sonra kendimi turizmin içinde buldum” diyen Canan Şimşek’e ilk olarak Erzurum Kongre Binası’nda görev verilmiş.

Rehberliğin ne demek olduğunu, ne anlama geldiğini Kongre Binası’nda çalıştığı yılarda kavrayan, işi giderek öğrenen, rahatlığı ve sempatik tutumuyla herkesin tercih ettiği bir eleman haline gelen Canan Şimşek’in karşısına zaman içinde “kokart engeli” kâbus gibi dikilmiş.

Turist rehberi olabilmesi için Canan’ın kokartının olması lazım.

Kokart, ancak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olunduğunda temin edilebilen bir kimlik.

Bu eksik önemli, kokart yoksa rehberlik de yok demek.

Kokart yok ama Canan’da koca, mangal gibi bir yürek ve cesaret var.

Yeniden üniversite sınavlarına giren ve kendisine yarayacak bir fakülteyi tercih eden Canan Şimşek, Erzincan Üniversitesi Turist Rehberliği Bölümü’nü kazanmış.

“Beni bu kadar çok hırslandıran ve kamçılayan şey, kokartlı rehberlerin şehrimi yalan yanlış ve önyargılarla anlatması oldu” diyen Bayan Şimşek’in önünde sevdasını duyduğu o kokartına ulaşabilmesi için sadece “bir yıl” kalmış.

Kendini memleketine, Erzurum’a adayan, 3 yıldan beri gece demeden, gündüz demeden memleketinin tanıtımı için uğraş veren, çoğu üst düzey bürokrat ve yönetici eşlerine, ya da özel gruplara mihmandarlık yapan Canan Şimşek’in görev yeri Çifte Minareli Medrese…

Erzurum Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çok sevdiği işini bıkmadan, usanmadan, yorulmadan yapan Canan Şimşek, okulunu bitireceği ve “Erzurum’un tek kokartlı rehberi” olacağı günü büyük bir sabır ve heyecanla bekliyor.

Öztürk Akkök 

YORUMLAR

  1. Muammer Nas dedi ki:

    Tebrikler Başarılar diliyorum Canan Hanımla İstanbul da tanışdık İşini Aşkla severek yapan biri olarak kendisini tebrik ediyorum.