Dolar 32,5681
Euro 34,7244
Altın 2.492,75
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

SON KARARI ERZURUM HALKI VERSİN!

SON KARARI ERZURUM HALKI VERSİN!
25 Temmuz 2017 06:57

ERZURUM‘un adı kayıtlardan silinen ve Rabia Ana’ya dönüştürülen Hasan-i Basri Mahallesi’nde bulunan ve mahalleye adını veren türbenin yıkılacağına dair açıklamalar kamuoyunun gündemini işgal ederken, ilgisizlik ve bakımsızlıktan kaderine terkedilmiş olan böylesi manevi değeri yüksek bir yerle ilgili son kararı belediyelerin değil, yöre halkının vermesi gerektiği belirtildi.

Erzurum’un en yüksek ve çirkin konutlarının yapıldığı, tarihi mekanları ile bilinen Gavurboğan Mahallesi’nde, ayakta kalmaya çalışan son manevi kalelerden birisi olan ve yöre insanı tarafından Hasan-i Basri Türbesi olarak bilinen mezarlığın, Yakutiye Belediyesi tarafından kaldırılmak istenmesi, beraberinde tartışmaları getirmiş, çok sayıda insan, yapılmak istenilen uygulamalara sert tepki göstermişti.

İlgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı duvarları küf tutan, bahçesi mezbeleye dönüşen, cam kenarındaki Kur’an-ı Kerimler’in toz toprak içinde kaldığı Hasan-i Basri Türbesi’nin hangi kurumun sorumluluğunda olduğu da merak konusu halini aldı.

Viraneye dönüşen türbeyi bu hale getirenlerin öte dünyada zaten hesabını vereceğini belirten vatandaşlar, “Sorumsuz sorumlular, bu dünyada da hesap versin” derken, konut alanı olarak kullanılmak istenilen türbeyle ilgili son kararın da halk tarafından verilmesi gerektiğini savundular.

HASAN-İ BASRİ KİMDİR?

Bahçe kapısı olarak kullanılan demir profilerin iş makineleri marifetiyle yıkıldığı türbeyle ilgili olarak en sağlam kaynak, Abdürrezzak Türk’ün kaleme aldığı “Erzurum’un kandilleri” yazısı gösterilmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Erzurum tarihi ve kültürü ile ilgili araştırmaları ile bilinen Abdurrezzak Türk, Hasan-i Basri Türbesi’nde, çevre düzenleme çalışmalarının, dönemin Belediye Başkanı Necati Güllülü zamanında yapıldığını yazmış.

Erzurum Gazetesi’nde, Erzurum’un Kandilleri – Hasan-i Basri Türbesi başlığıyla yayınlanan yazıda Türk, şu görüşleri dile getirmiş:

BURASI BİR MAKAMDIR

… Bu bilgiler ışığında, Erzurum’da Hasan-i Basri hazretleri adına açılmış bir zaviye (tekke) mevcut. Günümüzde işaret edilen yer makamdır. Burası Necati Güllülü Bey’in, belediye başkanlığı döneminde, çevre düzenlemesi yapılarak türbe haline getirilmiştir. Türbe içinde medfun olan ve Hasan-i Basri diye gösterilen kabrin mezar kitabesinde;

“- Ey benim halimi düşünerek kabrime bakan!.. Dün, ben senin gibiydim, yarın sen de benim gibi olacaksın” beyti yazılıdır.

Mezar taşının diğer yüzünde ise; “El-merhum- el-muhtaç ila Rahmetillahi Teâlâ Ser-i Bevvabin-i dergahi ali Üstaz Zade El hac Mustafa Ağanın Ruhuna El-Fatiha” diye yazmaktadır.

Bu taş M.1828,H.1244 yılı Rebiülahirin 15. Günü ölen dergâhı ali kapıcılar başı Üstaz Zade Hacı Mustafa Ağanındır.

Daha önce belirttiğimiz gibi; Hasan-i Basri hazretleri Basra’da dünyaya gelmiş, Basra’da vefat etmiştir. Burası, mensupları tarafından adına açılmış bir zaviyedir (tekkedir). Bu havaride bu tarikatın çeşti kolu ağırlıklıdır. Burası da Hasan-i Basri hazretlerinin çeşti koluna mensup meşayihinin kurmuş olduğu bir zaviyedir. Ayrıca bu zaviye bu mahalleye de ismini vermiştir. Bu mübareklerin cümlesinin Ruh-u Şad mekânları cennet olsun. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.