Dolar 32,6910
Euro 34,9201
Altın 2.505,20
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 19°C

ŞURA DÜZENLENDİ, RAPOR HAZIRLANDI, ENGELLİLER AKLA BİR TÜRLÜ GELMEDİ

ŞURA DÜZENLENDİ, RAPOR HAZIRLANDI, ENGELLİLER AKLA BİR TÜRLÜ GELMEDİ
19 Kasım 2019 20:24

ERZURUM Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Engelliler Meclisi tarafından yaklaşık bir yıl önce düzenlenen “Birinci Yerel Engelliler Şurası”nda alınan yığınla tavsiye niteliğindeki kararın hangisi ya da hangilerinin hayata geçirildiği merak konusu oldu. Şura sonrası hazırlanan “Erzurum’un ilk engelli raporu”nun ilgili tüm kurumlara iletildiğini bilen engelli vatandaşlar, çalışmaların “göstermelik”ten öteye geçmesini istiyorlar.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Erzurum Kent Konseyi tarafından engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak, Hüseyin Tanfer yönetiminde; Proje Koordinatörlüğünü Abdullah Keleşoğlu, Köksal Yavuz ve Burhanettin Yeşilyurt’un yaptığı, “Birinci Yerel Engelliler Şurası”nda alınan kararlar, daha sonra “Erzurum’un ilk engelli araştırma raporu” adı altında kayda geçirildi. Rapor, zaman içinde engelliler meclisi üyeleri tarafından kent yöneticilerine sunuldu ve alınan kararların hayata geçirilmesi için destek talep edildi.

43 BİNE YAKIN ENGELLİ VAR

Vali’sinden belediye başkanlarına, kamu kurumlarından sivil toplum örgütlerine varıncaya kadar onlarca kuruluşa sunulan raporun Meclis Koordinatörü sıfatıyla Abdullah Keleşoğlu tarafından kaleme alınan özet kısmında, çeşitli bilgilere yer verildi. Erzurum’da 42 bin 975 engelli vatandaşın bulunduğu belirtilen raporun “sonuç ve öneriler” bölümünde şu tespitler ve talepler sıralanmıştı:

EĞİTİM VE EMPATİ GEREKİYOR

  • Engelli ailelerin yüzde 63’ünde bir kişi çalışmakta, engelli yakınlarının genel olarak “ekonomik sıkıntı” içinde yaşadıkları görülmektedir.
  • Ortopedik ve zihinsel engel türü, diğer engelli türlerine göre çok daha yaygındır.
  • Engelli bireylerin bakımından sorumlu yakınlarının yüzde 28’i zorluk çekmediklerini belirtmişlerdir. Bu, gözardı edilmeyecek bir fedakarlıktır.
  • Engelli bireylerin sosyal hayata kazandırılması, toplumun daha bilinçli davranması ve hoşgörülü yaklaşımının yanında, kurum ve kuruluşların eğitim planlamaları yapmaları ile giderilebilir.
  • Engelli ailelerinin bilinçlenmesi, engellilere yönelik sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmaları ve görev almaları ile mümkün olabilecektir. Ailelerin STK’lara dahil olma oranları çok düşüktür.
  • Engelli yakınları, toplum tarafından yeterince anlaşılamamaktan yakınmaktalar. Empati kavramının anlaşılması ve anlatılması gerekmektedir.
  • Engelli yakınları ile iletişim kopukluğu ve sorunu birçok alanda kendini göstermektedir. Haberleşme, duyuru ve faaliyetler yetersiz kalmaktadır.
  • Toplu taşım araçları, engellilerin yararlanabileceği uygunlukta değildir.
  • Engel derecesi yüksek olan engellilerin sokağa çıkmaları ve ihtiyaçlarını temin etmeleri için, belediyelerin kendilerine araç tahsis etmeleri faydalı olacaktır.
  • Erzurum Büyükşehir belediyesi ile iletişimde zorluk yaşayanlar, en çok yetkililere ulaşamamaktan yakınıyorlar.
  • Engelli yakınları, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir “özel engelli hattı” oluşturulmasını istemekte ve beklemekteler. Böyle bir hat sayesinde sorunların ilgili birimlere daha kolay iletilip, karşılık bulacağına inanılmaktadır.
  • Engelli ailelerinin sosyal ve kültürel etkinliklere kayıtsız kalışları, dikkatlerden kaçmamaktadır.
  • Gezi, spor, mesleki kurs ve eğitim faaliyetlerinden engelli aileleri örneğin Aziziye İlçesi’nde hiç haberdar edilmemişler. Diğer ilçelerdeki aileler de daha çok maddi yardım talebinde bulunmuşlar.
  • Engellilerin topluma kazandırılmaları ve kendi güçleri ile üretken olabilmeleri için, sertifikalı eğitim programları düzenlenmeli, kamu kesiminin de sertifikalı engellileri istihdam etmeleri sağlanmalıdır.

Geçtiğimiz yıl yapılan şura sonrası kaleme alınan raporda sıralanan bu tespit ve beklentilerin hangilerinin gerçekleştiği, sayıları hızla artan engelli vatandaşlardan kimlerin topluma kazandırıldığı, o insanlara yönelik olarak sosyal ve kültürel amaçlı hangi etkinliklerin yapıldığı merak konusu oldu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.